Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Скривени састојци у храни од којих се гојимо

Колико год да се трудимо, тешко се сналазимо када читамо декларације о појединим врстама намирница.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Међутим, нисмо ми криви, јер многи произвођачи намерно користе обмањујуће речи као маркетиншку технику.

Ако покушавате да смршате или једете здравије, такве погрешне изјаве могу вас обесхрабрити. Поготово зато што неке од ваших омиљених намирница могу садржати скривене састојке од којих се можете угојити ако их редовно конзумирате.

Пиринчани сируп

Пиринчани сируп се често користи као заслађивач. „Иако ово не звучи као састојак који би требао изазвати забринутост, то је заправо само шећер. Превише шећера у исхрани може допринети дебљању, јер је извор калорија који вам не помаже да се осећате сити“, каже нутрициониста.

Свињска маст

Масти се могу наћи у разним намирницама, као што су печени пасуљ или многи пекарски производи. „То је извор засићених масних киселина. Не само да има много калорија, већ и засићене масне киселине у мастима могу бити штетне ако се конзумирају у великим количинама“, каже нутрициониста.

Различите врсте шећера

Шећер долази у различитим облицима и често се не назива шећером на декларацији. Зато је важно да знате шта тражите када следећи пут будете у супермаркету. „Шећер је у свему. Постоји толико различитих назива за шећер на декларацијама као што су фруктозни кукурузни сируп, декстроза, фруктоза, скроза и многи други. Сви се брзо вари, што може изазвати висок шећер у крви. Када се често конзумира храна богата шећером, то може довести до гојазности“, каже нутрициониста.

Рафинирано брашно

Рафинисано брашно може бити ризична намирница јер може бити означено разним називима. „Постоји неколико назива за рафинисано брашно као што су бело брашно, обогаћено брашно и пшенично брашно. Влакна се уклањају из овог брашна да би се брзо и лако сварило. Као и шећери, повећавају ниво шећера у крви“, објашњава нутрициониста.

Хидрогенизована уља и трансмасне киселине

Хидрогенована уља је тешко открити на декларацијама производа. Да бисте их пронашли, проверите колико је трансмасних киселина коришћено. „Хидрогенизована уља и транс масти се крију у разним намирницама. Неки путери од кикирикија садрже екстра хидрогенизована уља која спречавају њихово одвајање. Ове транс масне киселине могу изазвати више запаљења у телу него засићене масне киселине. Важно је прочитати декларације и ограничити унос намирница богатих хидрогенизованим уљима.

Kombinacija kojih namernica čine jaja još zdravijim?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке