Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сирће је одлично за чишћење, али не би требало да га користите за ових 6 ствари

Сирће за чишћење је природни састојак који се може користити за чишћење многих предмета и површина у дому.
Фото: Pixabay/6581245

Иако постоји много врста сирћета које се користе у кувању и преливу за салату, сирће за чишћење је потпуно другачији производ који је направљен посебно за чишћење у домаћинству и никада га не треба конзумирати.

Све врсте сирћета садрже киселину која храну чини сјајном или помаже у очувању хране. За чишћење се често користи дестиловано бело сирће јер је безбојно и садржи око 5 одсто сирћетне киселине.

Сирће за чишћење и дестиловано бело сирће добијају се на исти начин — ферментацијом алкохола дестилованог од кукуруза или зрна. Сирће за чишћење садржи око 6 процената киселине, што га заправо чини 20 процената јачим од дестилованог белог сирћета. Сирће за чишћење можете пронаћи у одељку производа за чишћење у продавницама прехрамбених производа. Ако за чишћење користите неразблажено сирће, носите рукавице да бисте заштитили руке од иритације.

Пазите да сирће за чишћење не мешате са индустријским сирћетом, које је много јаче, емитује јака испарења и може трајно оштетити површине подова и кухињских пултова.

Сирће за чишћење је одличан алат који ће освежити и вратити сјај вашим подовима, а изузетно је ефикасан у чишћењу микроталасне пећнице и других апарата за кување.

Такође може помоћи у одчепљивању цеви.

Шта не треба чистити сирћетом?

Ипак, треба нагласити да за чишћење неких предмета не треба користити сирће јер његова кисела својства могу оштетити неке површине.

Не чистите ових шест предмета сирћетом.

Електроника:

Иако сирће добро чисти прозоре, оштетиће премаз против одсјаја на телевизијским екранима, мобилним телефонима и компјутерским мониторима.

Плоче и подови од природног камена:

Не би требало да користите сирће за чишћење површина од гранита, мермера или кречњака. Ниво киселине, посебно у сирћету за чишћење, је прејак за ове материјале и може изазвати нагризање или оштећење.

Ливено гвожђе:

Сирће изазива рушење и рђу на површинама од ливеног гвожђа уклањањем уља која штите гвожђе.

Кухињски ножеви и уређаји од нерђајућег челика:

Сирће за чишћење пуне снаге може да изазове удубљење на оштрицама ножева од нерђајућег челика и завршној обради предмета, посебно ако пустите сирће да седи на предмету.

Воштане и необрађене дрвене површине:

Разблажено сирће је добро за чишћење подова и ормара обложених полиуретаном, али сирће за чишћење пуне снаге ће изазвати промену боје на воском или необрађеном дрвету.

Гумене заптивке и црева:

Неразређено средство за чишћење сирћета је превише јако за употребу на гуменим заптивкама и цревима у неким малим уређајима, као што су машине за прање судова и машине за прање веша. Сирће може изазвати разградњу неких врста гуме. Пре употребе сирћета за чишћење, прво пажљиво прочитајте упутство за уређај.

Najbolji i najgori načini za čuvanje hrane u frižideru i zamrzivaču: Zaboravite na kutije od sladoleda

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке