Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Синдром заборављеног детета: Зашто се јавља и како га спречити?

Синдром заборављеног детета је појава када је дете заборављено у паркираном аутомобилу.
Фото: Pixabay/Pezibear

У последње време све је чешћи феномен заборављеног детета, који се често завршава смрћу детета, посебно у летњим месецима и по топлом времену. Зашто се јавља синдром заборављеног детета? Иако сам феномен није довољно истражен, верује се да се то може догодити свакоме. Међутим, најчешће се то дешава родитељима детета. Најчешће се ради о ненамерном заборављању и остављању бебе или малог детета у аутоседишту. Показало се да се заборављање детета у аутомобилу дешава када су родитељи под великим стресом.

То се углавном дешава лети, због промене дневне рутине и одласка на годишњи одмор, што је такође својеврсни стрес за организам.

На синдром заборављеног детета може утицати и претрпан распоред, несвесност о озбиљности ове појаве, на пример када родитељи оставе дете у ауту док иду у продавницу јер мисле да се ништа страшно неће догодити, као и промена у распоред вожње детета од једног родитеља до другог.други који иначе не вози дете и чак се и не сећа да је дете у ауту, а заборављање може да дође и због недостатка сна и мултитаскинга.

Осим лети, када је температура у колима дупло већа него напољу, остављање детета може бити погубно и када је напољу сунчан дан са пријатном температуром, јер температура у затвореном аутомобилу расте веома брзо, што је тада опасно за децу, али и за кућне љубимце који су заборављени у колима.

Зашто је опасно да деца буду дуго у затвореним колима?

Осим што бебе и веома мала деца не знају како да сами изађу из аутомобила, постоји још један разлог зашто је то за њих опасна појава. Ради се о томе да њихова регулација топлоте није довољно развијена, као код одраслих. То јест, тело детета се загрева три до пет пута брже од тела одрасле особе.

Као резултат, долази до топлотног удара, односно повишене телесне температуре, нападаја, дехидрације, несвестице, отказивања органа, тешког оштећења мозга и на крају смрти. Важно је напоменути да се све ове промене могу десити за врло кратко време.

Може ли се избећи синдром заборављеног детета?

Да се ​​то никада не би догодило, родитеље је потребно детаљно едуковати, а могу помоћи и неке једноставне ствари које сваки родитељ може да уради пре вожње са дететом. Пре свега, избегавајте вожњу детета након непроспаване ноћи или када је возач под стресом. Важно је створити навике које ће се увек придржавати док возите дете, на пример да често гледате ка задњем седишту или да по потреби поставите аларм на мобилном телефону на приближно време када стигнете на локацију, што ће онда подсетите да је још неко у ауту. Помагала за вид такође могу помоћи. На сувозачево седиште се може ставити дечја играчка или пелене, које ће служити као подсетник да је дете иза.

Закључак

Синдром заборављеног детета је појава када особа закључа ауто и изађе, а заборави да изведе дете из аута. Ово се може догодити свакоме, а разлози могу бити различити. Важно је да се на време едукујете како бисте спречили ове случајеве.

Да ли знате који је најпрљавији део авиона?

Преузмите андроид апликацију.