Почетна > Србија
Србија

Симболика хране која се једе за Бадње вече

Врло добро смо упознати са чињеницом да су Срби врло добри, ако не и фантастични, домаћини!
Фото: Pexels/Pixabay

Када нам неко дође у госте тада износимо најбоље шта имамо да понудимо, а за себе остављамо најоскудније делове трпезе. Зато није чудно да када је за ручак пиле, домаћица госту исеца најсочнији део, батак, а себи оставља шију.

Међутим, шта пред госта изнети када је трпеза посна, а да се не обрукате?

Уколико сте верник, знаћете да се богатство трпезе не мери према ономе шта имате на њој, већ према људима који се за њом налазе. Једна од најбогатијих трпеза у току године је управо она коју постављамо на Бадње вече.
Фото: Pexels/Hasan Gulec

Домаћицама понекад засмета јер сви оброци на овај дан морају бити посни, те помисле како би им сјајно легло када би трпеза била мрсна и када би гостима могле да покажу како су веште у прављењу сирнице. Ипак, сва храна која се једе за Бадње вече и дан има одређену симболику, а ми ћемо вам открити и коју.

Главна на столу је, разуме се, погача! Она симболише самога Господа Исуса Христа. У неким крајевима припрема се чесница са новчићем, док се у неким другим та погача не једе на Бање вече, већ на сам Божић после литургије.
Фото: Pexels/Marta Branco

Сигурно сте упознати са традицијом да се на трпези налазе и суве шљиве, кајсије, смокве и орашасти плодови. И ове намирнице имају своју симболику. Смоква је симбол живота и мира, а кајсије и свеже јабуке симболишу плодност и љубав.

Саставни део трпезе су и со и вино. Со представља божанску силу која чува божије тело као што чува рибу од буђања, а вино је крв Исусова којом је опрао све наше грехе.

Фото: Wikimediacommons/Petar Milošević
За Бадње вече једе се и мед. Он у овом случају одаје симболику сладости вечног живота.

Пребранац је неизоставан део празничне трпезе овог празника. За њега се верује да је омиљено јело за душе покојника, те његовом конзумацијом, на овај празник остварујемо везу са нашим прецима.

Фото: Pixabay/congerdesign

Он се заједно са печеном рибом служи као главно јело. Риба се везује за Исуса Христа и дан када је поделио неколико котарица на неколико хиљада људи.

У округу Бољевца на Бадње вече једе се и печена бундева, а разлог томе је да деца у току године не би имала красте по глави.
Фото: Pexels/Алекке Блажин

Што се ораха тиче, веровање је да се ваљају јести само на Бадње вече, док осталих дана Божића не, како се не би патило од чирева.

Да ли сте раније знали за моћ ових намирница?

Dogradnje, rekonstrukcije, fiskulturne sale: Šta očekuje novosadske škole u 2023. godini?

Преузмите андроид апликацију.