Почетна > Свет
Свет

Сијарто: Санкције нашкодиле Европи много више него Русији

Европа више пати од последица санкција које је увела Русији због рата у Украјини, него сама Москва, и било би најбоље да се одустане од осмог пакета казнених мера, јер ће он само додатно продубити проблеме, саопштио је министар спољних послова Петер Сијарто који учествује на Генералној скупштини Уједињених нација (ГС УН) у Њујорку.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Министарство спољних послова Мађарске пренело је изјаву Сијарта, коју је дао након неформалног састанка Савета за спољне послове, у којој је нагласио да су до сада уведене казнене мере „несумњиво нашкодиле Европи много више него Русији“ , јер су довеле до пораста инфлације и трошкова комуналних услуга у ЕУ, преноси МТИ.

Он је рекао и да је „огромна већина“ света ван Европе већ схватила да су последице санкција теже од последица рата, јер изазови са којима се свет тренутно суочава проистичу из санкција, а не директно из рата.

„Хтели ми то или не у Европи, ово мишљење већ јесте развијено у огромној већини света ван Европе“, додао је Сијарто.

Мађарски министар је поручио да „ЕУ треба да престане да говори о осмом пакету санкција и да позива на мере које би могле додатно да погоршају потешкоће у снабдевању енергентима“.

„То јасно показује да чак и разговор о могућности даљих санкција подиже цене“, рекао је он.

Сијарто је изјавио да „губљење времена“ не користити ГС УН за постизање мира.

Он је, такође, рекао да је важно подржати напоре Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у вези са украјинском нуклеарном електраном Запорожје, која је под руском контролом, како би се гарантовала безбедност реактора, а што захтева да се све ратне активности у том региону што пре окончају, наводи МТИ.

Njujork: Tras za povećanje vojne pomoći Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.