Почетна > Србија
Србија

Сијарто: Пријатељство Мађарске и Србије помаже Будимпешти да се носи са изазовима

Стратешко партнерство и пријатељство Мађарске и Србије у великој мери помаже Мађарској да се боље носи са изазовима без преседана са којима се суочава, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Он је на Фејсбуку, после разговора премијера Мађарске Виктора Орбана и Србије Ане Брнабић у Београду, рекао да се већина земаља централне Европе суочава са изазовима у три области: економији, безбедности и снабдевању енергентима, пренео је МТИ.

Стратешки савез који Мађарска одржава са Србијом помаже у суочавању са изазовима у све три области, додао је он.
Најважнији изазов односи се на снабдевање енергентима, при чему две земље „држе једна другу јаче него икада раније“ како би гарантовале дугорочне снабдевање енергентима, рекао је Сијарто.

У складу са дугорочним договором са Гаспромом, испоруке природног гаса за Мађарску стижу преко Србије, а Мађарска складишти неколико милиона кубних метара гаса за Србију, казао је он.

Потписан је споразум према којем ће Мађарска и ове године поново држати гас у мађарским складишним капацитетима за Србију, рекао је он.

У току су припреме да се удвостручи капацитет електроенергетског интерконектора између две земље и да се транспорт електричне енергије учини лакшим, бржим и једноставнијим, додао је он.

Он је, такође, рекао да је притисак који представља миграција све већи и да њен основни узрок још није решен.

Међутим, чињеница да Мађарска може да сарађује са земљама Западног Балкана у решавању ситуације је од велике помоћи, додао је он.

Сијарто је казао и да је Мађарска прошле године имала рекордан обим трговинске размене са Србијом.
Никада до сада трговинска размена није износила шест милијарди евра, што је од великог значаја, додао је он.

Na Horgošu teretnjaci čekaju i do pet sati

Преузмите андроид апликацију.