Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сигурно сте досад бар неке од ових намирница погрешно секли

Правилно сечење има својих предности – штеди време и чини нашу храну лепшом.
Фото: Pexels/Kampus production

Правим куварима важно је све, па и величина и облик насецкане хране. Они размишљају о томе колико се лако различити састојци мешају и засићују једни друге укусом, колико брзо ће смекшати током кувања или динстања, да ли се прерано „исцеде“ у салати и читав низ ситница које могу и нагласити и покварити укус јела.

Приликом спремања хране, ретко кад размишљамо о томе како треба да сечемо намирнице које припремамо. Стога ћемо вам представити пар савета за правилно сечење воћа, поврћа и меса.

Пре свега, обезбедите један велики или средњи кухињски нож са широком, равном оштрицом без савијања и оштрим крајем, добро наоштреним.

Даска за сечење треба да буде дрвена или пластична, никако стаклена. Рад на тврдој површини уништиће сваки нож, чак и онај најквалитетнији и најскупљи.

Приликом резања неке намирнице постоје практични трикови који прилично олакшавају поступак. На тај начин ћете избећи неред, а и брже ћете завршити посао:

Црни лук

Код лука је битно да при сечењу не уклањате петељку. Она га чини компактним када се сече и знатно олакшава сецкање било на коцкице, било на колутове.

Парадајз

Најпре петељку уклоните ножем. Након тога немојте сећи парадајз с рупом према горе или доле, већ увек нека „показује“ на страну. На тај начин парадајз задржава структуру и исцуриће мање сока.

Купус

Ако желите себи да олакшате процес сецкања купуса, главицу зарежите не дуж петељке, већ попреко, користећи горњи део главице са најтањим листовима за сецкање. Купус је најбоље насецкати на уске траке ширине не више од 3 милиметра.

Киви

Иако се киви може јести с кором, што многи људи не практикују, јер сматрају да је бољи и укуснији ако се уклони длакава кора. Како би то учинили, уклоните део горњег и доњег дела, а затим љуштите киви кашиком по кори и „месу“. Након тога исецкајте киви како желите.

Иначе, иста техника је примењива и на поморанџама.

Манго
Фото: Pexels/Riki Risnander

Ова сласна воћка се може сећи на више начина. Ако је манго већ зрео, можете га преполовити на краткој страни, отворити га и потом извадити коштицу.

Иначе, добро је манго пререзати на трећине уздужно. Потом ножем изрежите десну и леву страну по дужини на танке комаде па опет водоравно. Тако ћете добити мале коцкице које се лако могу одвојити кашиком.

Сирово месо

Никоме се не допада жилаво месо, стога при сечењу морате да пазите да поделите мишићна влакна.

Да би вам то успело, погледајте месо, уочите где се налазе беле мишићне линије, а затим исеците месо тако што ћете га заокренути за 90 степени тако да се оно што је могуће чешће „раздељује“ током процеса сечења.

Top 5 namirnica sa visokim sadržajem proteina: Pomoću njih gubite masti i kilograme

Преузмите андроид апликацију.