Почетна > Свет
Свет

Си затражио од војске унапређење способности у ранг светске класе

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је на „брже реформисање оружаних снага на стандарде светске класе“, само неколико дана након што је министар спољних послова Ћин Ганг упозорио на растућу могућност сукоба Кине са САД, уколико Вашингтон не промени своју политику.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong

“Кина мора да максимизира своје „националне стратешке способности“ у покушају да „систематски унапреди укупну снагу земље да се носи са стратешким ризицима, заштити стратешке интересе и оствари стратешке циљеве“, рекао је кинески председник у среду, преноси АП.

Си, који је и генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине и председник Централне војне комисије, изнео је ове ставове на пленарном састанку делегације Народноослободилачке војске и Народне оружане полиције, током прве седнице 14. Националног народног конгреса, кинеског законодавног тела.

Он је позвао и на напоре да се унапреде иновације у научној и технолошкој области, са фокусом на „независне и оригиналне пројекте“, чиме би се бржим темпом “изградило самопоуздање на високом нивоу и снага у науци и технологији”.

Програм који је поставио Си је у складу са бројним покренутим националним стратегијама, укључујући кампању „Произведено у Кини 2025“, којом земља жели да постане лидер у 10 кључних области, од интегрисаних кола до ваздухопловне индустрије, као и деценијама стара кампања за цивилно-војну интеграцију у привреди, преноси АП.

Си је поменуо и потребу за „постизањем циљева за стогодишњицу Народноослободилачке војске 2027. године“, датума до којег, према неким америчким аналитичарима, Кина намерава да се оспособи да војним путем освоји Тајван, острво које сматра својом територијом и које је савезник САД, наводи америчка агенција.

Министар спољних послова Кине Ћин Ганг у уторак је упозорио на могућност да тензије Пекинга и Вашингтона доведу до озбиљнијег сукоба.

„Ако САД не притисну кочницу, већ наставе да иду погрешним путем, никаква заштитна баријера не може спречити искакање из шина и сигурно ће доћи до сукоба и конфронтације“, рекао је кинески министар.

Ћин је додао да је „такво риваластво безобзирно коцкање, при чему су улози фундаментални интереси два народа, па чак и будућност човечанства“.

Бела кућа је у уторак одговорила да није за промену у односима између САД и Кине, укључујући и односе по питању Тајвана, као и да САД желе стратешко такмичење са Кином, а не конфликт, наводи АП.

Komesar Breton: EU pred odlučujućim trenutkom u podršci Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.