Почетна > Бизнис
Бизнис

Си: Пекинг подржава Замбију у заштити националног суверенитета

Кинески председник Си Ђинпинг саопштио је данас да Пекинг подржава Замбију у заштити њеног националног суверенитета, безбедности и развојних интереса, истовремено подстичући већи увоз из те земље са Југа Африке, преноси Ројтерс позивајући се на кинеске медије.
Фото: Танјуг/Gianluigi Guercia/Pool via AP
Си се у Пекингу састао са замбијским председником Хакаиндеом Хичилемом и две земље су унапредиле своје односе на „свеобухватно стратешко партнерство за сарадњу“, известила је кинеска државна новинска агенција Синхуа.
Кинески председник је обећао да ће радити са Замбијом на проширењу сарадње која обухвата инфраструктуру, пољопривреду, рударство и чисту енергију и позвао више домаћих предузећа да инвестирају у Замбију.
Хичилема, који ће у Кини боравити до суботе, рекао је на састанку са Сијем, да се Замбија придржава принципа једне Кине, и да високо вреднује водећи кинески концепт и принципе модернизације, као И да се нада да ће моћи да учи на развоју Кине.
Замбија настоји да репрограмира свој спољни дуг према Кини и пронађе више могућности за трговину са другом по величини светском економијом.
Хичилема је захвалио Кини на подршци приступању Афричке уније Групи 20 великих економија на самиту 9-10. септембра у Њу Делхију и позитивној улози Пекинга у решавању проблема дуга Замбије, саопштила је Синхуа.
Није тренутно познато да ли су Кина и Замбија потписали уговоре о дугу.
Кинa има значајне трговинске интересе у Замбији, јер је уложила у преко 30 пројеката кроз своју иницијативу Појас и пут између 2014. и 2023. године, према подацима које је прикупио истраживачки центар Америчког института за предузетништво.
Подаци показују да су пројекти укупно вредни 11,3 милијарде долара, у распону од енергетског сектора до пољопривреде и ваздухопловства.
У Кину такође одлази око једне петине замбијског извоза, претежно бакра.

Robne rezerve obnavljaju zalihe pasulja i pirinča

Преузмите андроид апликацију.