Mnogi lekari upozoravaju da semenke lubenice nisu dobre za zdravlje, posebno ako ste skloni gastrointestinalnim tegobama.
Naravno, neće vam niknuti „lubenica u stomaku“, kako su nas upozoravale naše bake, ali mogu izazvati nadimanje, bol, pa čak i dijareju.
Ako slučajno progutate seme lubenice, neće se dogoditi ništa loše. Ne akumuliraju se u organizmu, već ih prirodno izbacujemo.
Bele semenke su meke i lakše se gutaju, dok je crno teško žvakati, pa ih mnogi radije uklanjaju iz tog razloga.
Međutim, s obzirom na to da su bogate hranljivim materijama, posebno omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučuje se da ih jedete pečene.
Operite i osušite seme. Kada se potpuno osuše, pokapajte ih sa malo maslinovog ulja i ravnomerno rasporedite po plehu. Posolite ih, pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte začinima poput kakaa, cimeta ili prstohvata šećera.
Međutim, pacijenti sa gastrointestinalnim problemima treba da budu oprezni. Seme lubenice može izazvati nadimanje, bol, pa čak i dijareju.
Preuzmite android aplikaciju.