Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Веома значајна финансијска инјекција за Србију

Шеф канцеларије ПКС у Дубаију Марко Селаковић оценио је данас да је посетом председника Србије Александра Вучића УАЕ и потписивање споразума крунисано деценијско пријатељство двеју земаља.
Фото: PrtSc/YouTube/Novo jutro

Споразум са Уједињеним Арапским Емиратима, којим Србија добија милијарду долара, са свега три одсто камате је како Селаковић каже у условима глобалне кризе, инфлације, повећања камате, више него повољно пласирање средстава за Србију.

„Веома значајна финансијска ињекција, која омогућава држави солвентност и потврда је деценијског грађења односа и стварање добрих релација између Србије и УАЕ што се види не само кроз миљарду долара помоћи већ и на другим аспектима сарадње“, рекао је Селаковић за Тањуг.

Нагласио је да је познантство и пријатељство владара УАЕ и председника Вучића од невероватног вишеструког значаја.

То пријатељство доприноси геополитичком и спољно политичком присуству и етаблирању Србије у региону, што је значајно јер УАЕ нису само богата земљи нафртом већ један од највећих инвестиционих, транспортних и логистичких центара из кога се снабдевају милијрде људи у зони Блиског истока, азијског потконитента, северне Африке.

На питање колику помоћ и подршку можемо да добијемо од Емирата, Селаковић је подсетио на чињеницу да су Емирати увек били ту за Србију.

„Емирати су водећа земља када говоримо о резервама нафтте, чланица ОПЕК-а – Организација земаља извозница нафте, поуздан и потвређен партнер не само у решавања тих енергетских питања већ и пружања помоћи када год је она била потребна“, рекао је Селаковић и подсетио да су УАЕ били једна од првих земаља која је у време пандемије прискочила Србији у помоћ …

Подсетио је да две владе сарађују, рађено је на усаглашавању правних система, заједно унапређујемо напредне технологије, привреду, инвестиције, пољоприведу, наменску индустрију …

„Сарадња није празно слово на папиру, већ имамо релани исход грађења добрих политичких и економских доноса. Емирати су заинтесовани за многе наше прозиводе, поред оружја постоје многи поројекти специјалне намене на којима се заједно ради, они не обухватају само нароужање, већ мунцију, развој иновативних средстава, напредних технологија …“, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, пројекти специјалне одбрамбене намене су једана од грана која у структири изовза Србије према УАЕ имају највеће учесће.

Додао је да верује да ће сарадња ојачавати кроз даљи заједнички рад на иновацијама и производним капацитетитма и да ће та стопа извоза даље расти.

Према његовим речима, сарадња није заснована само на пројекту Београд на води, већ је ту и Алдахра и Етихад као и бројни дуги инвеститори ту су и бројне српске компаније које послују у УАЕ.

Нагласио је да је значајно да се створи амбијент у којем постоји правна усаглашеност што олашава и економску сарадњу.

Могућности за сардњу има много, јако смо се добро позиционирали, рекао је Селаковић и додао да су сви који су били укљуцени у сарадњу били реални и искрени партнери и да су зато добијали исти искени и реалан однос.

Додао је да се на сваком кораку током председникове посете видело колико нас Арапи поштују. Посета председника је на сајту државне агенције била прва вест, док су изјаве саучешћа поводом смрти енглеске краљице биле на другом месту.

Dodik: Izgradnjom klinike RS pokazala sposobnost

Преузмите андроид апликацију.