Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Постоји политичка воља за доношење Закона о несталим лицима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић најавио је данас да ће се наставити са радом на доношењу Закона о несталим лицима јер за то постоји и политичка воља председника Србије Александра Вучића.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Наставићемо рад на доношењу Закона о несталим лицима јер за то постоји политичка воља исказана на састанку код председника Србије Александра Вучића који је одржан још 2. септембра 2019. године и зато што та политичка воља у мандату председника Вучића и даље постоји“, рекао је Селаковић на конференцији Координације српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних са простора бивше Југославије, а поводом обележавања Међународног дана несталих лица.

Додао је да је било разговора и о функционисању Координације удружења, као и да ће као ресорни министар покушати да се избори да се у буџету за наредну годину нађе простор за подршку и помоћ раду и координацији и удружењима у оном обиму колико је то могуће.

„Када је реч о култури сећања, мислим да се ту не доводи у питање апсолутно постојање политичке воље. Ова владајућа структура, на иницијативу председника Вучића још пре девет година започела је са изградњом културе сећања која се већ добрих девет година утемељује када је у питању обележавање значајних датума везаних за страдање нашег народа“, рекао је Селаковић

Истакао је да се ради и на томе да се успостави и Национални дан несталих лица и изразио спремност да се у општинама и градовима широм Србије подигну спомен обележја несталим лицима.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да се процес идентификације несталих лица данас налази у критичној фази узимајући у обзир број несталих који су идентификовани, односно три лица у Хрватској и исти број у БиХ.

„То говори о неспремности оних чија је то обавеза и оно што је још горе – о српским жртвама се не говори“, рекао је Одаловић.

Истакао је да ако не постоји воља и спремност судова и тужилаштава у региону да се баве проблемом несталих лица, да је тај проблем готово немогуће решити.

Председник Координације Душко Челић истакао је да би на данашњи дан требало да се сећамо несталих лица.

„Позивамо на солидарност друштва са члановима њихових породица и када позивамо јавност у Србији и региону да се сете трагичних ратних збивања и не тако давне прошлости на простору бивше заједничке државе, да се сете масовних жртава, убистава, нестанака људи који су били учесници тих трагичних збивања, нарочито невино пострадалих“, рекао је он.

Додао је да се данас, према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у региону тражи још 9.781 лице, а од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Србије и подацима надлежних органа, око 3.700 лица је српске националности.

„Ове године Координација српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних са простора бивше Југославије као кровна организација удружења породица несталих обележава Међународни дан несталих лица слоганом ‘Породице несталих и даље чекају’ „, рекао је Челић.

На конфернцији су говорили и генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, мајка несталог Срећка и сестра несталог Бобана, Зорица Благојевић и мајка несталог Ивана Мајсторовића, Драгана Мајсторовић која је рецитовала стихове своје песме посвећене несталим лицима и они су након скупа код Споменика несталим и страдалим лицима у ратовима 90-их, на простору бивше СФРЈ у Ташмајданском парку положили венац и цвеће.

Учесници су носили по један цвет, који симболизује нестало лице.

Kancelarija za KiM: Rešavanje pitanja nestalih preduslov pomirenja

Преузмите андроид апликацију.