Почетна > Србија
Србија

Канцеларија за КиМ: Решавање питања несталих предуслов помирења

На Међународни дан несталих Србија још једном потврђује своју недвосмислену намеру да на сваки начин допринесе расветљавању судбине особа које су нестале на Косову и Метохији, и изражава наду да ће, након што Приштина прекине праксу бруталне политичке злоупотребе овог питања, породице које и даље трагају за својим најмилијима добити макар делимичну утеху, саопштила је данас Канцеларија Владе Србије за КиМ.
Фото: Танјуг/Дописник КиМ

„Нажалост, поруке Аљбина Куртија и његових посилних и данас нам показују колико је Приштини мало стало до обзира хуманости и стварне нормализације односа, већ свако питање па и потрагу за 1.618 несталих користе за дневно политичку борбу, уместо да престану са опструкцијама примене Декларације о несталим особама што чине већ четири месеца“, навео је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Како је рекао, Београд је показао највећу могућу спремност када је реч о настојањима да се утврди судбина несталих или пронађу њихови посмртни остаци: Приштина је од нас тражила претраге на 23 локације и позитивно је одговорено је на све захтеве а с друге стране, Београд је тражио претрагу на 10 локација на Косову и Метохији, али је Приштина позитивно одговорила на свега један захтев.

„И то показује јасну слику ко је спреман на сарадњу када је потрага за несталима у питању, а ко ову тему безочно злоупотребљава износећи неистине и лажи“, навео је Петковић.
Он је саопштио је да је решавање судбине несталих лица ствар цивилизацијске зрелости једног друштва и да Београд никада није то питање третирао другачије него као етичко и дубоко хумано.

„Приштина, међутим, никада није искрено желела да се питање несталих реши, јер константни су покушаји да се жртве политички инструментализују“, напоменуо је директор владине Канцеларије за КиМ.

„Сматрамо да је решавање питање несталих један од предуслова помирења и превазилажења тегобног наслеђа прошлих ратних сукоба, и да је нехумано и неумесно да се ова тема, уместо за помирење, користи за продубљивање међуетничког јаза на Косову и Метохији и стварање нових подела – а Приштина то перманентно чини“, навео је Петковић.

Изразивши нади да ће наредни Међународни дан несталих бити дочекан уз постојање консензуса да је пристојан и одговоран однос према несталима и пијетет према болу који осећају бројне породице, без обзира на њихову националност, наша заједничка цивилизацијска обавеза, Петковић је још једном апеловао на Приштину да обустави праксу политике злоупотребе жртава.

Porodice nestalih na KiM: Nećemo odustati od zahteva da se sazna sudbina nestalih (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.