Почетна > Србија
Србија

Селаковић одао почаст српским војницима из Првог светског рата на Крфу и Виду

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, је данас одао почаст и положио венац код Спомен костурнице на острву Видо, поводом обележавања 107. годишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо, и том приликом најавио да ће од октобра месеца Влада Србије и Министарство послати тим да уради пројекат како би се следеће године кренуло у темељну обнову маузолеја на острву Видо.
Фото: Танјуг/Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјана питања

„У тој години једном народу у Европи догодиле су се ствари које се нису од библијских времена, догодиле никоме. Из крајева где живе Срби, а реке се уливају Јадранско, Егејско и Црно море, али те 1916. године први пут у историји све српске реке улиле су се овде у Јонско море. Улиле су се кроз Дунавску, Дринску, Тимочку, Моравску, Шумадијску, Вардарску дивизију, улиле су се кроз Ужичку војску, улиле су се добром вољом браће са Мораче, Зете и Таре“, рекао је министар.

Истакао је да је цела једна држава 1916. године, на челу са краљем, Владом, парламентом, преживелом војском и делом народа, преживела албанске гудуре и мочваре дуж јадранске обале, и дошла на острва како би ухватили ваздух, након чега су уследиле ниске температуре, снег и ледена киша, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Селаковић каже да се Крфљанке и Крфљани, који памте миленијумима дугу историју свога острва, на коме нема европске империјалне силе која није боравила, доживели да на њихово острво дође војска, не да тлачи и поробљава, већ да затражи братску љубав, утеху и место за опоравак.
Фото: Танјуг/Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјана питања

„Дошли смо данас да посетимо наше дедове и прадедове, они који нису дочекали да добију своје потомство, они који нису дочекали да виде сунце слободе, они који нису поново пољубили родну груду остали су овде, не да би били заборављени, већ да бисмо их се сећали, да бисмо на њиховој жртви подизали нашу Србију, подизали наш српски народ, славили слободу, ценили је знајући колико је скупо плаћена. Дошли смо да вам упалимо воштаницу, да се помолимо за ваше душе и замолимо вас да се господу молите за Србију и српски народ где год он живео. Дошли смо да вам кажемо да Србија стоји усправно, да је воде храбри и честити људи којима бисте се поносили, да се бори да сачува мир и да не да паднете у заборав“, навео је он.

Министар се у име председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и српског народа из Србије и Српске, из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, захвалио градоначелници Крфа и њеним сарадницима на томе што чувају ово српско светилиште.

Patrijarh Porfirije u subotu i nedelju u Mostaru, osveštava crkvu sv. Trojice

Преузмите андроид апликацију.