Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије у суботу и недељу у Мостару, освештава цркву св. Тројице

Патријарх српски Порфирије боравиће у Мостару у суботу и недељу, 23. и 24. септембра, поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која још није обновљена након што је потпуно порушена у ратним дејствима 1992. године.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Старешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић позвао је вернике Мостара и Херцеговине да дочекају патријарха у суботу у 19.00 часова испред Саборног храма и присуствују литургији у недељу у 9.00 часова у Саборном храму.

Којић је на данашњој конференцији за новинаре истакао да је долазак патријарха Порфирија у Мостар од великог значаја за православне у долини Неретве и изразио наду да ће посета Његове светости бити прекретница за завршетак обнове Саборне цркве.

„Веровали смо да ће до овог великог јубилеја, 150 година од освештања Саборног храма бити завршена обнова и да ће тада бити освештање, али, нажалост, нисмо успели завршити обнову Саборне цркве. Било је много фактора који су нас зауставили, као што је била пандемија вируса корона, али и још низ разлога“, рекао је Којић.

Он је нагласио да је завршено тек 40 одсто радова на обнови цркве, односно грађевински радови, а да предстоји уређење ентеријера и партера.

„Наш циљ био је да Мостару вратимо Саборну цркву и успели смо да се она издигне изнад града, да има фасаду, расвету. Међутим, преостаје нам још пуно посла. Мостар се не може сматрати обновљеним док се Саборна црква не заврши. Надамо се да ће то бити ускоро, јер је ово једини велики верски објекат у региону који још није обновљен и да ће наша девиза – Обновимо храм, обновимо Мостар ускоро бити реализована“, рекао је Којић, пренела је Срна.

Он је подсетио да је последњи пут пре 90 година у Саборној цркви у Мостару служена патријаршијска литургија.

Којић је нагласио да је долазак Његове светости велика радост за све православне у Мостару, у Херцеговини и имаће велики значај за духовну обнову народа на овом подручју.

„Ми се, осим обнове Саборног храма, бавимо и обновом духовног живота на овом простору. Позивамо све православне из Мостара, долине Нертве и целе Херцеговине да дочекају патријарха Порфирија испред Саборне цркве Свете Тројице у суботу у 19.00 часова где ће бити служена кратка служба – доксологија њему у част и где ће се он обратити верницима. Позивамо вернике да присуствују божанственој литургији у недељу у 9.00 часова у Саборном храму“, рекао је Којић.

Патријарха ће, казао је на Аеродрому Мостар у суботу, дочекати епископ захумско-херецговачки и приморски Димитрије и градоначелник Мостара Марио Кордић.

Рекао је да ће патријарх по доласку у Мостар посетити манастир Житомислић, а у Владичанском двору посетиће изложбу поводом 150 година од освештања Саборне цркве, потом ће обићи Стари град, а потом присуствати пријему у Градској већници.

У недељу у подне ће у мостарском хотелу „Мепас“ бити организован и донаторски ручак за обнову Саборне цркве заједно са Градом Мостаром, где се очекује велики одзив.

Којић је рекао да су на донаторску вечер позвани високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости. Додао је да су присуство потврдили председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Orlić sa ambasadorom Finske: Situacija na KiM izuzetno teška

Преузмите андроид апликацију.