Почетна > Свет
Свет

Шеф кинеске дипломатије стигао на Соломонска Острва

Кинески министар спољних послова Ванг Ји и 20 високих чланова кинеске делегације стигли су данас на Соломонска Острва.
Фото: Танјуг/AP

Аустралија се противила том потезу, тако што је послала свог министра спољних послова Пенија Вонга на Фиџи како би пружила подршку на Пацифику, пренео је АП.

Вонг је на послу свега пет дана од избора нове аустралијске владе и вратио се у недељу увече са састанка у Токију, где су се срели лидери земаља Квада, а међу њима је био и председника САД Џозеф Бајден.

„Морамо да одговоримо на овај потез, јер Кина тражи начин да повећа свој утицај у региону, у делу света где је Аустралија била безбедносни партнер од Другог светског рата“, казао је аустралијски премијер Ентони Албанизи за јавни сервис Аустраије.

У међувремену, Удружење медија Соломонских Острва је позвало своје чланове да бојкотују новинске конференције које се одржавају у главном граду Хонијари, и на којима ће присуствовали Ванг и његов колега са Острва, Џеремаја Манеле.

Ово је зато што су само одабрани медији позвани на догађај, додао је АП, и договорено је да се само једно питање постави Вангу, а то ће моћи да уради кинески јавни сервис ЧТВ.

Кина је потписала безбедносни пакт са Соломонским Острвима прошлог месеца, што је, како истиче америчка новинска агенција, изазвало шокове широм света.

Овај пакт је подигао узбуну да би Кина могла да пошаље трупе на Острва или да направи војну базу, недалеко од Аустралије, али су из Пекинга и Хонијаре рекли да немају такве планове.

Током турнеје по Пацифику, Ванг ће обићи Кирибати, Самоу, Фиџи, Тонга, Вануату, Папуу Нову Гвинеју и Источни Тимор.

Šef Svetske banke upozorava na moguću globalnu recesiju

Преузмите андроид апликацију.