Почетна > Свет
Свет

Шеф Светске банке упозорава на могућу глобалну рецесију

Председник Светске банке Дејвид Малпас упозорава да би руска инвазија на Украјину могла да изазове глобалну рецесију јер ће скочити цене хране, енергената и ђубрива.
Фото: WikimediaCommnons/Aman Emoto

У обраћању на једном пословном догађају у САД који је организовала Америчка привредна комора, Малпас је рекао да је тешко „видети како да избегнемо рецесију“, напоменувши да забринутост повећава и успоравање раста у Кини због низа корона локдауна.

„Гледајући глобални бруто домаћи производ… тешко је сада видети како да избегнемо рецесију. Помисао о удвостручењу цена енергије довољна је сама по себи да изазове рецесију“, рекао је Малпас, не износећи било какву конкретну прогнозу, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си (BBC).

Светска банка је прошлог месеца смањила своју прогнозу глобалног економског раста за ову годину за скоро пун процентни поен, на 3,2 посто.

Малпас је такође приметио да многе европске земље још увек превише зависе од Русије у погледу нафте и гаса, чак иако полако напредују с плановима да смање своју зависност од руске енергије.

Навео је да би потенцијални потези Русије да заустави испоруке гаса могли да изазову „значајно успоравање“ у региону и додао да високе цене енергије већ врше притисак на немачку економију, највећу у Европи и четврту по величини у свету.

Roskongres: 90 država na ekonomskom forumu u junu u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.