Почетна > Свет
Свет

Седница СБ УН на захтев Русије о штети на гасоводу Северни Ток

Савет безбедности Уједињених нација састаће се у петак на захтев Русије како би се разговарало о штети насталој на два руска гасовода ка Европи и изливању гаса у Балтичко море.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer

Француска мисија при Уједињеним нацијама која у септембру председава 15-чланим саветом, саопштила је да ће се на састанку разговарати о гасоводима Северни ток на чију су изградњу Русија и европски партнери потрошили милијарде долара, преноси Ројтерс.

Цурење гаса на две цеви гасовода настало као резултат могуће саботаже узбуркало је тржиста енергентима и повећало забринутост за безбедност.

Гасовод Северни ток1, некада главна рута за допремање руског гаса у Немачку, већ је био затворен, али сада постоје додатне потешкоће да се реактивира, а нови гасовод Северни ток 2 тек је требало да буде укључен у комерцијалне операције.

НАТО и Европска унија упозорили су на потребу да се заштити критична инфраструктура од, како је дословно формулисано „саботажа“, иако званичници још увек никога нису окривили за инцидент на систему Северни ток и нема наговештаја ко би могао да стоји иза напада на гасоводе Северног тока.

Русија, која је смањила испоруке гаса Европи након што је Запад увео санкције Москви због рата у Украјини није одбацила могућност да је реч о саботажи уз поруку да су „глупе“ оптужбе да је Русија одговорна за инцидент у Балтичком мору.

Borelj: Nepriznavanje lažnih referenduma

 

Преузмите андроид апликацију.