Почетна > Свет
Свет

Борељ: Непризнавање лажних референдума

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је данас међународну заједницу да не призна лажне референдуме који су одржани на територији Украјине под руском контролом, а након што је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила нови 8. пакет санкција против Руске Федерације.
Фото: Танјуг/AP/Kenzo Tribouillard

„Спровођењем нелегалних референдума, које је организовала Русија, Кремљ следи исти сценарио који смо већ видели у Грузији 2008. и на Криму 2014. године“, навео је Борељ у саопштењу.

Високи представник додаје да се ради о кршењу међународног права и принципа Повеља Уједињених нација, преноси Ројтерс.

Борељ је рекао да ће Европска унија додати нова имена листи лица и ентитета који су под санкцијама.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је данас предлог новог, 8. пакета санкција против Руске Федерације, с циљем да се Кремљ казни за спровођење референдума у Украјини, који је она назвала „лажним гласањем“.

Предложени осми пакет санкција укључује забрану увоза руских производа, што би требало да умањи приходе Русији за седам милијарди евра.

Санкције обухватају и забрану извоза кључних технологија које се користе у војсци, као што су авионски производи, електронске компоненте и специфичне хемикалије, саопштила је фон дер Лајен.

Она је додала да ће нови пакет санкција поставити правну основу за ограничење цене нафте и забранити грађанима ЕУ да буду у управним телима руских државних компанија.

Demonstracije u Češkoj zbog rasta cena energenata

 

Преузмите андроид апликацију.