Naučnici su identifikovali sedam vrsta voća za koje kažu da su najzdravije i rangirali ih prema odnosu vitamina, vlakana i kalorija.

Kada se pomene zdrava hrana, prvo na pamet pada voće i povrće. U nedavnoj studiji, istraživači analizirali su najzdraviju hranu, sve na biljnoj bazi, klasifikujući je prema njihovom bogatstvu hranljivim materijama, mineralima, vlaknima itd.
Zanimljivo, u prvih 10 nema nijedne vrste voća – prva je tek na 28. mestu, a od 41 artikla ima ukupno sedam voća.
Razlog je, međutim, što je na vrhu liste povrće koje je dokazano bogatije vrednim sastojcima i stoga se sve češće pojavljuje na listi najzdravijih namirnica na svetu.
U svakom slučaju, voće je zdrava namirnica, a na ovoj listi je rangirano po ovom principu:
Što je sadržaj vitamina i vlakana veći u odnosu na kalorijski sadržaj, to je hrana zdravija.
Limun
Limun je na prvom mestu među voćem. Ovo citrusno voće sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcijum, magnezijum, kalijum i vlakna. Vitamin C je važan za naš imuni sistem, štiti nas od slobodnih radikala i neophodan je za stvaranje kolagena.
Jagode
Možda će vas iznenaditi da je drugo najzdravije voće jagode. Sa oko 60 mg na 100 grama, jagode sadrže čak više vitamina C od citrusa. Takođe su bogati folnom kiselinom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom. Gvožđe posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i promoviše transport kiseonika.
Narandže
Narandže zauzimaju treće mesto. Ovo su prave vitamin C bombe, ali su bogate i kalcijumom. Osim toga, sadrže kalijum i magnezijum, koji su veoma važni minerali za regulisanje različitih biohemijskih reakcija i ćelijskih funkcija u telu.
Limeta
Četvrto najzdravije voće je limeta. Pored vitamina C, sadrži fosfat, kalijum i kalcijum koji su neophodni za izgradnju kostiju i zuba.
Crveni grejpfrut
Na petom mestu je još jedno citrusno voće, grejpfrut, tačnije crveni grejpfrut. Tri od ovih plodova mogu pokriti dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin A i beta-karoten u grejpfrutu su posebno važni za vid i imuni sistem.
Kupine
Šesto mesto zauzima bobica – kupina. Između ostalog, sadrže kalcijum, kalijum i magnezijum, gvožđe i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida sa antioksidativnim, antiinflamatornim i anti-aging svojstvima.
Beli grejpfrut
Poslednji na listi najzdravijeg voća je beli grejpfrut. Beli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje creva i varenje.
Preuzmite android aplikaciju.