Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам врста хране коју једу најдуговечнији људи на свету сваке недеље

Најдуговечнији људи на свету своју исхрану заснивају на отприлике 90 одсто биљне хране – органски узгојеног воћа и поврћа и конзумиране сезонски.
Фото: Pixabay/RitaE

Истраживања су показала да људи најдуже живе у такозваним плавим зонама – на острву Окинава у Јапану, у провинцији Ољастра на Сардинији, на острву Икарија у Грчкој, на полуострву Никоја у Костарики и у Ломи. Линда у Калифорнији. У овим местима становништво често достиже 100 и више година, а дуговечност дугују мирном животу, редовној физичкој активности, чврстој повезаности са заједницом у којој живе, а посебно храни.

Најдуговечнији људи на свету своју исхрану заснивају на отприлике 90 одсто биљне хране – органски узгојеног воћа и поврћа и конзумиране сезонски.

Шта је на њиховим тањирима сваке недеље, проверите у наставку.

Махунарке

Махунарке су одличан извор протеина биљног порекла, па су сваке недеље на тањирима најдуговечнијих људи на свету. Не само да је ова врста хране богата протеинима, већ и сложеним угљеним хидратима, дијететским влакнима, витаминима и минералима који доприносе бољем варењу, балансирању шећера у крви и крвном притиску, те благотворно делују на цео кардиоваскуларни систем. Шта све спада у ову категорију, питате се? Једите различите врсте пасуља, сланутка, сочива, пасуља, грашка, бораније, кикирикија…

Орашасти плодови

Умерено једење орашастих плодова попут бадема, ораха, пистација, индијских орашчића и лешника је одлично за здравље срца јер садрже велике количине незасићених масти и омега 3 масних киселина. Поред тога, садржи и много дијеталних влакана која снижавају ниво лошег холестерола. Најдуговечнији људи на свету га једу сировог као здраву ужину, али и као додатак другим јелима.

Парадајз

Парадајз је чест састојак на тањирима у медитеранским земљама – од Италије до Грчке. Реч је о флексибилној храни која се припрема на различите начине, а богата је антиоксидансима – пре свега ликопеном. Истраживања су показала да конзумирање хране богате ликопеном побољшава рад кардиоваскуларног система, док антиоксиданси неутралишу деловање слободних радикала и могу спречити развој малигних болести.

Слатки кромпир

Најдуговечнији људи на Окинави воле да једу слатки кромпир, посебно љубичасти слатки кромпир, који је богат хранљивим материјама за јачање имунитета и смањење упале у телу. Љубичасти слатки кромпир богат је дијеталним влакнима која побољшавају функционисање дигестивног система.

Зелено лиснато поврће

На тањиру најдуговечнијих људи на свету сваки дан ће се наћи понеко зелено лиснато поврће попут зелене салате, блитве, спанаћа, блитве, кеља и слично. Која је богата фолатом, витамином Ц и К и разним минералима. Редовна конзумација зеленог лиснатог поврћа подстиче избацивање штетних материја из организма, побољшава варење и јача имунитет организма.

Овсена каша

Становници Лома Линде у Калифорнији су љубитељи овсене каше. Овас је богат извор дијететских влакана, витамина Б и гвожђа који подстичу варење, снижавају крвни притисак и благотворно утичу на рад срца. Зато су идеалан избор за доручак.

Боровнице

Када пожеле да поједу нешто слатко и освежавајуће, најдуговечнији људи у плавим зонама посежу за воћем попут боровнице. Богат је антиоксидансима и другим хранљивим материјама са антиинфламаторним дејством, чија је редовна конзумација повезана са смањеним ризиком од дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести.

Шта се дешава у нашем организму ако сваки дан једемо сладолед?

Преузмите андроид апликацију.