Употреба цвекле датира још из времена старих Грка и Римљана, који су је конзумирали како за исхрану, тако и због њених благотворних својстава и лековитих ефеката.
Међутим, многи људи често купују само корен цвекле док лишће бацају пре него што почну да кувају корење, не знајући да се на тај начин одричу низа витамина и минерала којима су листови богати.
Ево седам невероватних предности цвекле:
Спречава проблеме са срцем
Пре свега, цвекла је богата калијумом, па око 100 грама садржи 909 мг калијума, што задовољава 19,34% дневне потребе. Ово, осим што помаже у смањењу задржавања воде повећањем излучивања урина и смањењем нивоа натријума, може смањити крвни притисак уклањањем вишка натријума из тела. У ствари, високи нивои натријума могу подићи крвни притисак, а висок крвни притисак је познати фактор ризика за срчана обољења.
Помаже у превенцији остеопорозе
Остеопороза је стање које карактеришу слабе, порозне кости повезане са ниским нивоом калцијума. Неке студије су откриле да исхрана богата калијумом може спречити остеопорозу смањењем количине изгубљеног калцијума у урину. Кад смо код тога, једно истраживање показало је да су жене које су јеле највише калијума имале највећу укупну коштану масу.
Спречава стварање камена у бубрегу
Камен у бубрегу се формира у урину као резултат високог нивоа калцијума. Истраживања су показала да калијум снижава ниво калцијума у урину и спречава стварање камена у бубрегу. У ствари, једна студија је наводно открила да људи који конзумирају највише калијума сваки дан имају 35 посто мањи ризик од камена у бубрегу.
Помаже у превенцији макуларне дегенерације повезане са старењем
Између осталог, 100 грама куване цвекле садржи 383 мцг витамина А, 1,81 мг витамина Е и 24,9 мг витамина Ц. Неке студије су откриле да сви ови хранљиви састојци у комбинацији нуде заштиту од дегенерације макуле повезане са узрастом код људи који су били под високим ризиком од развоја болести.
Одржава кожу здравом
Садржај витамина Ц и Е у цвекли може учинити ово поврће одличним оружјем против кожних проблема. Истраживања су показала да витамин Ц делује као антиоксиданс и да је кључан за синтезу колагена. Такође се бори против оштећења слободних радикала узрокованих излагањем сунцу, посебно у комбинацији са витамином Е, који одржавају кожу добро хидратизованом и смањују боре.
Промовише здраво варење
Цвекла садржи 2,9 грама дијететских влакана на 100 грама. Дијетална влакна пролазе кроз црева и апсорбују воду, стварајући масу коју цревни мишићи могу лако да избаце из тела као отпад. Наравно, конзумирање довољне количине цвекле може спречити затвор.
Бори се против анемије узроковане недостатком гвожђа
Коначно, цвекла нуди 1,90 мг гвожђа на 100 грама, што је 13,8% препорученог дневног уноса. Укључите цвеклу у своју исхрану ако сте анемични и вероватно ћете осетити смањење симптома.
Преузмите андроид апликацију.