Iako se kuvanje testenine smatra jednostavnom kulinarskom praksom, tokom njene pripreme možete lako da pogrešite. Kako biste izbegli najčešće greške i skuvali savršeno i ukusno omiljeno jelo, sledite neka osnovna pravila.
Raskuvavanje testenine
Greška broj jedan koju ljudi prave kada prave jela od testenine je raskuvavanje same testenine.
Kako biste usavršili svoj sledeći obrok od ove namirnice, pokušajte malo kraće da kuvate testeninu.
Proverite preporučeno vreme kuvanja na pakovanju, a zatim ocedite testeninu otprilike minut ili dva pre tog vremena.
Ovo znači da je vaša testenina vrlo blizu postizanja željene „al dente“ teksture i možete je dovršiti kuvanjem u sosu po svom izboru za ukusno i savršeno jelo od testenine.
Ne solite vodu dovoljno
Kada pravite testeninu, voda u kojoj je kuvate trebalo bi da bude poprilično slana.
Što slanije, to bolje. Po pravilu koristite otprilike jednu kašičicu soli po litru vode. Takođe, izbegavajte stavljanje ulja u vodu za testeninu, jer to ne pomaže kuvanju testenine i zapravo sprečava pravilno upijanje ukusa iz vode u kojoj se kuva, a kasnije i iz sosa.
Na kraju ćete jednostavno dobiti masnu testeninu bez ukusa.
Dodavanje testenine pre nego što voda proključa
Nemojte dodavati testeninu u vodu za kuvanje sve dok ne proključa, jer bi mogla da završi s kašastom teksturom, zbog toga što se njen skrob brže otapa u mlakoj vodi, zbog čega se lakše razgrađuje.
Takođe postaje teže pratiti završetak pripreme, jer većina proizvođača preporučuje vreme kuvanja koje odgovara testenini koja se kuva u kipućoj vodi.
Iako nije nemoguće skuvati testeninu u hladnoj vodi, za najpouzdanije rezultate bolje je to učiniti na tradicionalan način – u kipućoj vodi.
Zaboravljate da promešate testeninu
Ako vam se ikada polovina testenine zalepila za dno ili je njena tekstura ostala nejednaka, verovatno je niste dovoljno mešali tokom kuvanja, ako uopšte jeste.
Nakon što ste testeninu dodali u kipuću, slanu vodu, odmah morate da je promešate velikom drvenom varjačom kako se ne bi slepila.
Povremeno mešajte kako biste osigurali ravnomerno kuvanje i sprečili da se testenina zalepi za dno posude.
Takođe bi trebalo da obratite pažnju na odabir dovoljno velike šerpe koja će rezancima dati dovoljno prostora za rast.
Ispiranje testenine nakon kuvanja
Ako testeninu želite da servirate toplu, ne smete da je ispirate. Time uklanjate skrob iz vode za kuvanje, što znači da sos neće imati za šta da se zalijepi.
Jedino kada je prihvatljivo isprati tjesteninu je za hladna jela od tjestenine, što zaustavlja proces kuvanja i brže se hladi.
Ostavite testeninu da predugo stoji
Zasigurno testeninu cedite odmah nakon kuvanja kako biste uklonili tekućinu i zaustavili kuvanje.
Međutim, nemojte je pustiti da se potpuno osuši jer kada se tjestenina previše ohladi, počeće da se lepi, čineći klupko skroba s kojim je teško raditi.
Jedan od načina da to izbegnete je da umešate komadić maslaca nakon što je ocijedite kako bi se rezanci odvojili.
Bacanje vode za kuvanje
Kada pravite testeninu, ne dozvolite da sva voda u kojoj se kuvala propadne.
Skrob koji se oslobađa tokom kuvanja može da pomogne u zgušnjavanju sosa i dodatnom okusu.
On pomaže da se sosevi lakše lepe za testeninu. Dobar savet bi bio da odvojite otprilike šoljicu vode za kuvanje dok cedite testeninu.
Zatim, kada pravite sos, malo po malo dodajte tu vodu, dok ne dobijete željenu teksturu
Testenina nije zabranjena ako ste na dijeti, trik je u izboru prave
Preuzmite android aplikaciju.