Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шећер се налази свуда: Јесте ли зависни од њега?

Догоди ли вам се икад да једноставно не можете да одолите десерту? Јесте ли икада појели цело паковање слаткиша у неколико минута, те понекад осећате како не можете да преживите дан без нечег слатког?
Фото: Unsplash/Moe mu

Већина људи на дроге гледа с негодовањем, али вероватно не знате да је велик број људи заправо зависан од друге врсте дроге – шећера.

Научници са медицинског факултета Ичан у Америци открили су да шећер може изазвати зависност и до 8 пута јачу од зависности од кокаина. Према истраживању, храна која изазива највећу зависност је пица и то због великог броја скривених шећера које можемо пронаћи у само једном парчету. Уз пицу ту су и чипс, кекс и сладолед.

Шећер је свугде
Фото: Unsplash/Mathilde Langevin

Баш попут кокаина, шећер покреће навалу допамина, због којега се одмах осећамо изврсно. Међутим, тај осећај не траје дуго стога мозак тражи још, а с временом ће тражити све више како би се постигао тај осећај еуфорије.

Нажалост, не треба много труда како би се задовољила ова зависност јер је шећер дословно свугде.

Овсене пахуљице, јогурт и протеинске плочице су, на пример, на гласу као здрава храна, али заправо могу поспешити вашу зависност од слатког.

Смањите унос шећера

Од претеране конзумације шећера нећете само постати зависни – можете развити дијабетес, срчане болести и акне. Жељу за слатким ћете смањити када вода буде ваше главно пиће. Једите “праву храну” уместо пакованих грицкалица, вежбајте и наравно довољно спавајте.

Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

Преузмите андроид апликацију.