Почетна > Урбани Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Савршенство укуса и мириса „Мала радионица кафе“ у нашем граду (ФОТО/ВИДЕО)

Без ње јутра нису иста, а по легенди пронашле су је козе. Препознатљиви напитак разноликих арома везан је за простор Етиопије и Арапског полуострва. Према једној верзији назив је изведен од имена етиопске провинције Кафа док су неки склонији тези према којој данашњи назив „кафа“ долази од арапске речи ghahweh – вино. Реч је о кафи.
Фото: Градске инфо

На свету постоји преко 1500 сорти кафе, две главне врсте су арабика, и мање софистицирана, али јача и издржљивија – робуста.

Љубав и посвећеност према овом чаробном напитку најбоље дочарава екипа из Ћирпанове 11, окупљена у Малој радионици кафе. На овом месту води се рачуна о сваком кораку. Од фармера, пржионичара па све до баристе.

Фармер узгаја кафу у савршеним условима, пржионичар је ту да извуче најлепше ароме, и на крају бариста који је задужен за онај магични тренутак савршенства у свакој шољици.

„Мала радионица кафе“ постоји још од давне 1996. године, тада је то била класична пржионица која је пржила традиционалну домаћу кафу. Након тога, 2015. године радионица улази у озбиљнију причу која траје и дан данас.

Фото: Градске инфо

У њој се прже, пију и продају кафе са именом и презименом, односно „specialty coffee„.

„Нама је битно да свака кафа буде врхунска, да је припремимо најбоље што знамо и да онај који је попије буде задовољан, у смислу да проба нешто што је очекивао или није очекивао али да га је пријатно изненадило. То је наша нека филозофија, ми смо више за причу „no name, just taste“ – рекао је власник радионице Марјан Његрић.

Њихова кафа долази из различитих делова света као што су Кенија, Етиопија, Костарика, Колумбија, Бразил и Руанда. Док се о њој зна и сваки детаљ, како је брана, сушена, ферментисана, транспортована, која је сорта, каквог је укуса…

Пре саме куповине кафе фармер шаље узроке са своје плантаже у малу радионицу, те се тестирањем одлучује која ће се кафа куповати и понудити.

„Бирање кафе је процес у коме се тестира мирис и арома у разним фазама, тј. како се хлади долази до одређених хемијских реакција где кафа отвара шећере, цитрусе, и све остале скривене ароме.“ – додао је власник радионице.

Фото: Градске инфо

Coffe roasting man“ је човек који се брине о томе да кафа буде добро изабрана и испржена, док су „Мале радионице кафе“ лабораторије где кафа добија свој коначни облик под будним око бариста.

А на срећу кафопија, тако један дуги пут од преко 1000 km завршава се на столу Мале радионице кафе, где су сву своју љубав, знање и жељу за новим уткали фармер, coffee roaster man и баристе.

Да је део истине и у кафи, а не само у вину говори чињеница да кафа у себи садржи преко 500 аромата, што је чак десет пута више у односу на вино.

Кроз богату авантуру укуса повела нас је филтер, аеропрес и еспресо кафа. У видеу који следи приказани су њихови пажљиви процеси прављења.

Када је реч о филтер кафи, она се припрема на справама који у себи имају уграђен стални или измењиви филтер. Филтери су ту да би се могла извршити екстракција, без притиска воде (као што је код справљења Epressa).

Припрема аеропрес кафе захтева строгу прецизност, почевши од зрна кафе па све до температуре воде. Важан корак у припреми је преливање филтера врућом водом, како би кафа сачувала свој оригинални мирис.

Идеална еспресо кафа добија се проласком воде под притиском од 9 бара кроз млевену кафу одређене финије гранулације. Еспресо је углавном више екстрахована кафа од кафе која се прави другим методама.

Ово није бизнис, већ породично окупљање хедониста, хипстера и кафопија на једном месту под називом „Мала радионица кафе“. На овом месту се ужива у њеном величанству КАФИ, где сви траже своју шољицу пуну рапсодије укуса.


Koliko šoljica kafe smemo da popijemo u toku dana?

 

Преузмите андроид апликацију.