Многи љубитељи кафе свакодневно праве исту кобну грешку – додају млевену кафу у тек прокључалу воду. Стручњаци упозоравају да оваква пракса уништава драгоцене ароме и ствара непријатан, горак укус.
Многи тврде да је идеална температура воде за припрему кафе креће се између 90 и 96 степени. Када вода прокључа, њена температура је око 100 степени, што је превисоко за оптималну екстракцију кафе.
Преврућа вода дословно „спали“ каву, уништавајући фине ароме и ослобађајући превише горких спојева. То је разлог зашто многи људи мисле да кафа мора да буде горка, што је заправо далеко од истине.
Како припремити савршену шољицу кафе?
Након што вода прокључа, потребно је причекати око 30 секунди пре додавања млевене кафе. Овај кратки период омогућује води да се охлади на идеалној температури за екстракцију, задржавајући притом довољно топлоте за оптимално ослобађање арома.
Квалитет воде значајно утиче на укус кафе. Будући да се састав воде разликује од места до места, стручњаци препоручују кориштћење филтера за прочишћавање. Вода пуна каменца може резултирати горким укусом и стварањем наслага каменца у апаратима за кафу.
Преузмите андроид апликацију.