Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Саветница премијера Словачке Републике Ивета Галбава у посети Архиву Војводине

У организацији Архива Војводине, од 20. до 22. јула у Републици Србији је боравила саветница премијера Словачке Републике Ивета Галабова и руководилац научноистраживачког центра Института сећања народа Словачке Републике из Бртаиславе, др Петер Јашек.
Фото: Архив Војводине

Током тродневне посете одржано је неколико радних састанака у Новом Саду, Београду и у Бачком Петровцу.

Првог дана посете Републици Србији, 20. 7. 2022. године, одржан је радни састанак у Архиву Војводине на којем су делегацији из Словачке Републике, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Кристијан Обшуст, презентовали основну и пројектну делатност Архива Војводине.

Посебан фокус је стављен на представљање архивске грађе која се односи на културу и историју припадника словачке националне мањине која живи у Републици Србији, а која се чува у депоима Архива Војводине, као и на презентовање досадашњих пројеката које је у протекле четири године реализовао Архив Војводине, а који се односе на презентовање културне историје Словака у Србији.

Фото: Архив Војводине

На састанку је такође договорена стратешка сарадња између Института сећања народа (Братислава) и Архива Војводине.

Истог дана, одржан је радни састанак са бискупом Словачке евангеличке а. в. цркве у Републици Србији Јарославом Јаворником и његовим сарадницима у Епископском здању у Новом Саду, као и радни састанак са председником Матице Словачке у Републици Србији Браниславом Куликом и његовим сарадницима у Бачком Петровцу.

Другог дана посете, 21. 7. 2022. године, делегација из Словачке Републике посетила је Музеј жртава геноцида у Београду.

На састанку је у складу са протоколом о сарадњи између Музеја жртава геноцида и Архива Војводине, размотрена заједничка сарадња са Институтом сећања народа из Братиславе.

У конструктивном разговору, прелиминарно је договорено да током 2023. године у Министарству културе Словачке Републике у Братислави буде постављена интерактивна аудио изложба Музеја жртава геноцида о Јасеновцу под називом „Јасеновац. Логор смрти. Земља живих”.

Истог дана, у Новом Саду је одржан радни састанак између саветнице премијера Владе Словачке Републике Ивете Галбаве и државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије и заменика министра господина Немање Старовића.
Фото: Архив Војводине

На састанку су размотрене могућности даље сарадње између Републике Србије и Словачке Републике.

Трећег дана посете, 23. 7. 2022. године, саветница председника Владе Словачке Републике Ивета Галбава је у галеријском простору Архива Војводине свечано отворила изложбу под називом „Путевима бајки, Носиоци GRAND PRIX: Бијенале илустрације у Братислави BIB 1967–2021”.

Изложба је реализована под покровитељством амбасадора Словачке Републике у Србији, његове екселенције Федора Ростохе (H. E. Fedor Rosocha).

На крају посете Републици Србији, у Архиву Војводине је одржан и неформални састанак.

Том приликом, саветница председника Владе Словачке Републике информисала је заменицу амбасадора Словачке Републике у Србији о закључцима радних састанака одржаним током тродневне посете у организацији Архива Војводине као и да ће директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу у склопу Словачких народних свечаности у августу ове године бити уручена посебна захвалница председника Владе Републике Словачке, господина Едуарада Хегера за изузетан допринос у јачању српско-словачких веза, односно за промоцију Словачке Републике у Републици Србији и у иностранству.

Najbolja mesta za piknik u Novom Sadu?

 

Преузмите андроид апликацију.