Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Најбоља места за пикник у Новом Саду?

Када поменемо пикник, свима нам је прва помисао на седање у аутомобил, аутобус или било које превозно средство којим се обично крећемо и одлажење негде далеко ван „зидина“ града, у природу.
Фото: Градске инфо

Међутим, Новосађани су једни од ретких грађана Србије којима за “пикниковање“ није потребан ни повод попут Празника рада, ни одлазак педесетак километара од градске гужве и галаме, већ само једно старо ћебе.

Иако живимо у граду који из дана у дан може да отвори своја врата и збрине све већи број грађана, у скривеним двориштима новоизграђених зграда и даље постоји обиље зеленила и “дебелог ‘лада“.

Угледајући се на старосађане, који су одувек тврдили да лепшег амбијента за читање дневне штампе или неке књиге, од зелених новосадских паркова нема, наши савременици понекад умеју да застану и избаце се из вртлога који је наметнуо убрзани темпо савременог времена, те своју „чајанку“ организују у природи.

“Чајанка“ у природи може се организовати на више места у Новом Саду, једино је потребно да имате реквизите и, наравно, хлад.

Ми ћемо вам дати само неколико предлога, а на вама је да одлучите одакле да почнете.
Фото: Градске инфо

Најпознатије место за пикниковање у граду, а заправо ван њега, свакако је Каменички парк.

Не волимо га само зато што је највећи, већ и због вртларских стилова какви постоје у Бечу и Будимпешти.

Његово зеленило и природу још додатно краси излазак на реку, тачније на Дунав који је, како се шушка, са каменичке стране за неколико нијанси чистији.

Ипак, уколико вам се не прелази мост и потребан вам је бег у не тако далеко, а једнако зелену, природу, савршен избор за пикник јесте и Дунавски парк.
среда
Фото: Градске инфо

Он се налази “у центру центра“ и нама Новосађанима је познатији од свих осталих.

Поред погледа на вештачко језерце које су некада раније красили чувени лабудови Иса и Биса, а данас патке, корњаче и остале ситне животињице, доживљај боравка у Дунавском парку свакако ће вам поправити и разни споменици људи чије је постојање обележило Нови Сад.

Футошки парк погодан је да “запикникујете“ након дана проведеног на сунцу и базенима “Сајмишта“.
Фото: Градске инфо

Познат је по своме “дебелом ‘ладу“ и приватности коју ћете засигурно имати уколико се одлучите баш за њега.

Лимански парк идеално је место уколико желите да се отарасите силног песка који сте покупили на Штранду, те уживате у пространим пољанама и погледу на скејт парк и Кинеску четврт.

О Железничком парку нећемо пуно ни говорити, довољно је да кажемо да је управо он одабран за место на коме се више деценија одржава наш најпознатији локални фестивал “Блоксток“.

Такође, уколико сте из тих крајева, парк између Новог насеља и Детелинаре може бити идеална локација за ваше уживање у природи.

Не само због уређених, чистих и одржаваних ливадица, свежине коју гарантују фонтане и вештачко језерце, већ и због мира који нам се усади у душу и тело када нас окружи шаренило и мириси најразличитијег цвећа.
Фото: Градске инфо

Ипак, они који желе на пикник не морају да иду толико далеко у трагању идеалних услова.

Понекад је довољно само изаћи испред зграде, осврнути се око себе и пронаћи најлепши зелени кутак и одговарајућу крошњу, а има их.

Куци за “пикниковање“ налазе се у готово сваком крају Новог Сада, а ако сте довољно срећни, можда и у вашем дворишту.

Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.