Početna > Život i stil
Život i stil

Saveti za gajenje bosiljka u saksiji

Stižu hladni dani, ali želite da ukus mediterana osetite i u zimskim danima.
Foto: Pexels/Suzy Hazelwood

Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje nemojte dozvoliti da vas zima i hladni dani spreče u pripremi mediteranskih delicija. Bosiljak će vam sigurno pomoći da ovaj ukus dočarate, zato pokušajte da samo uzgajate ovaj začin u vašem stanu.

Reč „bosiljak“ dolazi od latinske reči basilicum što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani tragovi o ovoj biljci nalaze se u Egiptu i to pre četiri milenijuma. Postoji oko 150 različitih vrsta i sve imaju specifičan izgled i ukus. Ova začinska biljka vodi poreklo iz Azije, odakle je prenet u mnoge zemlje. Najviše se gaji u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, SAD-u, na Jamajci, u Maroku i Egiptu.

Sem što ćete vizualno, ali i mirisom oplemeniti vašu kuhinju, bosiljak pored svog fantastičnog ukusa ima i brojne zdravstvene prednosti.

Bosiljak ima snažna antibakterijska i antiseptička svojstva, te je idealna biljka upravo za hladne  dane, kako bi se zaštitili od infekcija.

Ima jako antioksidativno dejstvo, koje štiti organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje ćelija i nastanak nekoliko vrsta raka. Štiti srce i krvne sudove, a preventivno deluje na astmu.

Bosiljak sadrži dosta vitamina B6, A, C i magnezija. Magnezijum jača srčani mišić i sprečava pojavu infarkta.

Osušeni nadzemni deo koristi se za lečenje mnogih bolesti, kao čajna mešavina za smirenje kašlja, zatim poboljšava apetit. U domaćinstvu se koristi kao začin.

Takođe, ova biljka je medonosna, njegovi cvetovi su veoma privlačni za pčele, a i imaju dugačak period cvetanja, te ukoliko se bavite proizvodnjom meda razmislite o gajenju bosiljka.

Nadzemni deo biljke ima 0,5 do jedan odsto etarskog ulja, vitamine B1, C, karoten i gorke materije. Ta esencijalna ulja koriste se u prehrambenoj, kozmetičkoj, parfimerijskoj indistriji kao i aromaterapiji.

Ako živite u stanu i nemate svoju baštu, evo par načina za uzgoj ove aromatične biljke:

1.Uzgoj bosiljka na prozoru

Ako je vaš stan mali i nemate prostora ova metoda je idealna. Jedino što je potrebno je sunčeva svetlost. Bosiljak voli toplo, ali u hladnim zimskim danima treba znati da saksiju sa bosiljkom treba par centimetara odmaknuti od prozora kako bi se umanjile temperaturne razlike.

2.Hidroponski sistem

Treća mogućnost za uzgoj bosiljka u zatvorenom je korišćenje hidroponskog sistema. Ovo je metoda koja se potpuno oslanja na kruženje vode i hranljivih sastojaka. Hidroponika je sve popularnija, jer biljke uzgajane u vodi donose veće prinose od biljaka uzgajanih u zemlji. Loša strana je što zavisite od električne energije (kao i kod uzgoja sa veštačkim svetlom), češće morate da đubrite biljke, a početni troškovi su veći nego kod prethodna dva načina.

Kako da negujete bosiljak u zatvorenom prostoru?

Svetlost, temperatura, vlaga i hranljiva zemlja su pre svega potrebni za pravilan uzgoj.

Osvetljenje- Bosiljak voli sunce, zato osigurajte da ova začinska biljka bude izložena suncu najmanje 6 sati dnevno. Jug je idealna orijentacija. Isto tako bitno jeste da rotirate biljku barem jedno nedeljno kako bi ona pravilno rasla

Temperatura- Idealna temperatura za uzgoj bosiljka je između 18-21 S. Takođe, protok vazduha je jako bitan za bosiljak, ali to se ne odnosi na klima uređaje promaju i sl.

Vlaga- Vlažna zemlja je pogodna za uzgoj bosiljka. Redovno zalivanje je prioritet, ali neka vaša saksija ima rupice kako bi višsk vode oticala.

Zemlja-Mešavina sa hranljivim materijama je pogodna za uzgoj. U principu, možete dodati malo organskog đubriva ili đubriva od koprive kako biste povećali nivo azota i to će da osigura da bosiljak sretno raste. Saksija neka bude prečnika 10 cm.

Orezivanje bosiljka

Orezivanje nije obavezno, ali će vam omogućiti da imate dobro razgranatu i kompaktnu biljku. Bosiljak jako dobro reaguje na redovnu berbu, dajući vam još više lišća za konzumiranje i stvarajući grmolik izgled.

Pričekajte dok bosiljak ne bude visok oko 15 cm i izrežite na glavnoj stabljici skup lišća na vrhu. Najbolje makazama da biste sprečili veća oštećenja kidanjem vrha stabljike. Ovo radite na svakih 2-3 nedelje sa drugim stabljikama kako biste kontrolisali oblik biljke.

Zbog čega je važno da skidate nakit pre odlaska na spavanje

Preuzmite android aplikaciju.