Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савети за гајење босиљка у саксији

Стижу хладни дани, али желите да укус медитерана осетите и у зимским данима.
Фото: Pexels/Suzy Hazelwood

Ако сте љубитељ медитеранске кухиње немојте дозволити да вас зима и хладни дани спрече у припреми медитеранских делиција. Босиљак ће вам сигурно помоћи да овај укус дочарате, зато покушајте да само узгајате овај зачин у вашем стану.

Реч „босиљак“ долази од латинске речи basilicum што значи краљевски и одражава поштовање древних култура према овој биљци. Први писани трагови о овој биљци налазе се у Египту и то пре четири миленијума. Постоји око 150 различитих врста и све имају специфичан изглед и укус. Ова зачинска биљка води порекло из Азије, одакле је пренет у многе земље. Највише се гаји у Италији, Пољској, Француској, САД-у, на Јамајци, у Мароку и Египту.

Сем што ћете визуално, али и мирисом оплеменити вашу кухињу, босиљак поред свог фантастичног укуса има и бројне здравствене предности.

Босиљак има снажна антибактеријска и антисептичка својства, те је идеална биљка управо за хладне  дане, како би се заштитили од инфекција.

Има јако антиоксидативно дејство, које штити организам од оштећења узрокованих слободним радикалима, спречавају старење ћелија и настанак неколико врста рака. Штити срце и крвне судове, а превентивно делује на астму.

Босиљак садржи доста витамина Б6, А, Ц и магнезија. Магнезијум јача срчани мишић и спречава појаву инфаркта.

Осушени надземни део користи се за лечење многих болести, као чајна мешавина за смирење кашља, затим побољшава апетит. У домаћинству се користи као зачин.

Такође, ова биљка је медоносна, његови цветови су веома привлачни за пчеле, а и имају дугачак период цветања, те уколико се бавите производњом меда размислите о гајењу босиљка.

Надземни део биљке има 0,5 до један одсто етарског уља, витамине Б1, Ц, каротен и горке материје. Та есенцијална уља користе се у прехрамбеној, козметичкој, парфимеријској индистрији као и ароматерапији.

Ако живите у стану и немате своју башту, ево пар начина за узгој ове ароматичне биљке:

1.Узгој босиљка на прозору

Ако је ваш стан мали и немате простора ова метода је идеална. Једино што је потребно је сунчева светлост. Босиљак воли топло, али у хладним зимским данима треба знати да саксију са босиљком треба пар центиметара одмакнути од прозора како би се умањиле температурне разлике.

2.Хидропонски систем

Трећа могућност за узгој босиљка у затвореном је коришћење хидропонског система. Ово је метода која се потпуно ослања на кружење воде и хранљивих састојака. Хидропоника је све популарнија, јер биљке узгајане у води доносе веће приносе од биљака узгајаних у земљи. Лоша страна је што зависите од електричне енергије (као и код узгоја са вештачким светлом), чешће морате да ђубрите биљке, а почетни трошкови су већи него код претходна два начина.

Како да негујете босиљак у затвореном простору?

Светлост, температура, влага и хранљива земља су пре свега потребни за правилан узгој.

Осветљење- Босиљак воли сунце, зато осигурајте да ова зачинска биљка буде изложена сунцу најмање 6 сати дневно. Југ је идеална оријентација. Исто тако битно јесте да ротирате биљку барем једно недељно како би она правилно расла

Температура- Идеална температура за узгој босиљка је између 18-21 С. Такође, проток ваздуха је јако битан за босиљак, али то се не односи на клима уређаје промају и сл.

Влага- Влажна земља је погодна за узгој босиљка. Редовно заливање је приоритет, али нека ваша саксија има рупице како би вишск воде отицала.

Земља-Мешавина са хранљивим материјама је погодна за узгој. У принципу, можете додати мало органског ђубрива или ђубрива од коприве како бисте повећали ниво азота и то ће да осигура да босиљак сретно расте. Саксија нека буде пречника 10 цм.

Орезивање босиљка

Орезивање није обавезно, али ће вам омогућити да имате добро разгранату и компактну биљку. Босиљак јако добро реагује на редовну бербу, дајући вам још више лишћа за конзумирање и стварајући грмолик изглед.

Причекајте док босиљак не буде висок око 15 цм и изрежите на главној стабљици скуп лишћа на врху. Најбоље маказама да бисте спречили већа оштећења кидањем врха стабљике. Ово радите на сваких 2-3 недеље са другим стабљикама како бисте контролисали облик биљке.

Zbog čega je važno da skidate nakit pre odlaska na spavanje

Преузмите андроид апликацију.