Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Сат за нашу планету – Гасимо светла у 20.30

Светски фонд за природу – WWF заказао је одржавање свог годишњег догађаја Сат за нашу планету за суботу, 27. март, у 20.30 по локалном времену.
сат
Фото: Wikimedia Commons/ A.Savin

Од 2007. године читаве улице, зграде, знаменитости и панораме градова остају у мраку на 60 или више минута у циљу скретања пажње на штету која се наноси природи и климатску кризу. Организација је позвала учеснике и учеснице да подижу свест јавности, нарочито на друштвеним медијима.

Сат за нашу планету се због пандемије корона вируса други пут заредом одржава у виртуелном окружењу. Светла супрошле године угашена у више од 190 земаља, а људи су на друштвеним мрежама објавили 4,7 милијарди порука.

Притисак на државе да одреде циљеве за 2030. годину

Бројна предузећа, школе и друге установе и институције најавиле су да последње суботе у марту уопште неће користити струју сат времена или више сати. Други поводом Сата за нашу планету 2021. организују онлајн радионице и друге догађаје.

WWF  је саопштио да ће 27. марта објавити један видео, с амбицијом да га учини најпопуларнијим на свету тог дана, и позвао је људе да га деле и помажу другима да у новом светлу погледају на своју улогу у планетарној кризи.

Други циљ је да се појача замајац за предстојећу Конференцију Уједињених нација о биодиверзитету у Кини, где ће светски лидери имати прилику да постигну међународни договор о очувању и обнављању природе до 2030. године. Тамошње одлуке се не тичу само текуће деценије, него и будућности и благостања за много година.

Људска бића зависе од природних ресурса и природних циклуса

Без обзира на брзи развој технологије, људска бића зависе од природних ресурса и природних циклуса, а климатске промене угрожавају екосистеме, добробит и сигурност људи, каже Душка Димовић, координаторка-овог пројекта  “Да нам клима штима”.

“Један од начина борбе против наведених изазова је упоран и свестран рад на просвећивању грађана, како би својим залагањем приморали центре финансијске и политичке моћи да одговорно примењују усвојене политике и стратегије за ублажавање климатских промена. Добар и нама близак пример јеотпор грађана градњи малих хидроелектранана Старој планини, као иборба становника Србије за чист ваздух”, изјавила је.

Danas u TC ”BIG” obeležavamo Svetski dan spavanja

Преузмите андроид апликацију.