Почетна > Бизнис
Бизнис

Сарадња са САД у енергетској транзицији

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић разговарала је данас са Џастином Фридманом, вишим саветником Бироа за међународну безбедност и непролиферацију Стејт департмента, о енергетској безбедности Србије и региона и сарадњи у процесу енергетске транзиције.
Фото: WikimediaCommons/MRY

У разговору је учествовао и амбасадор САД у Србији, Кристофер Хил, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

„Задовољство нам је што имамо ову прилику да размотримо начине на које САД могу да прошире сарадњу са Србијом, имајући у виду настојања да се унапреде активности везане за енергетску безбедност и декарбонизацију, укључујући и могуће заједничке напоре у сектору нуклеарне енергије према највишим међународним стандардима безбедности, сигурности и непролиферације“, рекао је Фридман.

Михајловићева је навела да је „Србија доношењем модерног законског оквира у области енергетике поставила основе за енергетску транзицију и промену нашег енергетског микса, јер тренутно скоро 70 одсто електричне енергије добијамо из угља“.

„У времену испред нас, тежиште инвестиција биће на сектору обновљивих извора енергиј (ОИЕ), у плану је градња реверзибилних хидроелектране, пре свега „Ђердапа 3“ и „Бистрице“, а кроз израду стратешких докумената разматрамо и могуће изворе базне енергије, укључујући и нуклеарну, који ће нам обезбедити енергетску безбедност и независност”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да су у претходних неколико година Србија и САД успеле да унапреде своје економске односе кроз заједничке пројекте у области транспорта.

„Верујем да и у области енергетике постоји огроман потенцијал за унапређење сарадње, имајући у виду могућности за инвестиције у енергетици, за коришћење искуства САД у процесу енергетске транзиције и наше планове кад је реч о новим енергетским капацитетима који би требало да допринесу већој енергетској безбедности Србије, али и региона”, рекла је потпредседница Владе.

Trebaće nam 390 miliona evra za rezerve gasa za zimu

Преузмите андроид апликацију.