Почетна > Бизнис
Бизнис

Требаће нам 390 милиона евра за резерве гаса за зиму

Србији треба 380 до 390 милиона евра да би обезбедила резерве гаса за зиму, изјавио је данас председник Александар Вучић приликом обиласка изградње обилазнице око Београда.
Фото: Pexels/Tom Fisk

„Лето је, па је нижа цена гаса – 900 долара, а зими ће да дође до бог зна – 5.000 долара за 1.000 кубних метара. Израчунајте пута 15 милиона кубних метара гаса дневно. Ко ће то да плати?“, запитао се забринуто Вучић.

Додао је да очекује да ће наша земља имати другачији аранжман за гас за Русијом, али да морамо да обезбедимо резерве.

„Наши су капацитети направљени да могу да приме пет милиона кубних метара дневно из складишта у Банатском Двору. Сад ћемо да урадимо реконструкцију са Русима да подигнемо на 6,7 милиона кубних метара. Ако будемо узели, а морамо да узмемо, у мађарском складишту, то је још пет милиона. Са 11,7 милиона и да нам неко исече гас, ми можемо да преживимо, јер је то неких 80 одсто наших реалних потреба“, оценио је председник Србије.

Нагласио је да је за то потребно много улагања, јер је за реконструкцију цеви у Банатском Двору потребно 17 милиона евра.

„Ако рачунате да ставимо 300 милиона кубних метара, са траспортом и са складиштењем то је 380-390 милиона евра само за гас. А да не причамо о нафти и свему другом“, навео је Вучић.

Нагласио је да се трошкови мере милијардама евра, којих нема на тржишту капитала.

„Одлична Литванија је ишла на 2,3 одсто, Румунија на 5,3 процента, говорим о краткорочним обвезницама. Дугорочне су ишле на каматну стопу 6,2, али морамо да се снађемо и да се обезбедимо за зиму“, рекао је председник Срббије.

Egipat: Pregovaramo o uvozu pšenice iz Srbije, među najboljim je

Преузмите андроид апликацију.