Почетна > Србија
Србија

Шапић: За последња три месеца реконструисано више од 40 улица

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да је за последња три месеца у главном граду Србије реконструисано више од 40 улица и оценио да је то показатељ да може да се ради квалитетно, у року, а да саобраћај буде што мање угрожен.
Фото: Танјуг/Сава РАдовановић

Према његовим речима, донета је одлука да, од ове године, све што има да се заврши до 15. децембра, када су у питању централне градске улице, а да радови буду настављени од 7. јануара, како би се избегле саобраћајне гужве у време празника прецизирајући да је за реконструкцију улица обезбеђен новац ребалансом буџета у септембру.

„Изузетно сам поносан јер мислим да смо начином, бројем и квалитетом радова вратили поверење Београђана. Идеја је да највећи број улица буде рађен следећег лета, али радова ће бити и у осталим периодима године, с тим што ћемо водити рачуна о томе када су највеће гужве у саобраћају и празници“, рекао је Шапић.

Градоначелник каже да ће од наредне године сви запослени у београдским јавним предузећима, који изводе радове на улици, носити прслуке како би били препознатљиви грађанима.

„Циљ је да грађани знају шта ми радимо на улици, али и како би на тај начин поднели још већу одговорност и показали спремност за оно што радимо“, навео је.

Како каже, буџетом за следећу годину ће се определити новац и за реконструкцију још једног броја улица, што ће убудуће бити континуирани процес.

Шапић истиче да ће ове године бити расписан конкурс за пријем нових Београдских личних пратилаца – „Белих“.

Како је појаснио, биће примљено 50 нових „Белих“, а у плану је да следеће године тај број буде 500.

„То су људи који ће обилазити школе, помагати грађанима, уливати додатну сигурност и бити пријатељи Београђана. Град је за сада дефинисао 78 локација за централне градске општине, а треба да дефинише још 30 локација за приградске општине, које ће се користити као станице где ће ‘Бели’ бити у служби и на корист свих грађана нашег града и водити рачуна о јавном реду и миру. Приоритети ће им бити помоћ родитељима који остављају децу код вртића и школа, паркови, сва места на којима деца проводе доста времена, као и регулисање комуналног реда“, рекао је Шапић.

Пренео је да је Град упутио поруку угоститељима да ће од првог децембра бити строже казне за све који не поштују Закон о буци, те да ће у оквиру Секретаријата за надзор, инспекцију и комуникацију постојати екипе које ће се бавити само том врстом проблема, што значи да неће бити привилегованих тамо где се примети кршење закона.

Градоначелник је истакао да је уређивање београдског приобаља почело од Савског шеталишта, подсетивши да је, у складу са законом, расписан конкурс за постављање сплавова.

„Након конкурса почеће лицитација која ће бити јавна, позиције сплавова на Савском шеталишту су већ обележене и неће их бити код рени бунара. Сваки сплав имаће пречистаче отпадних вода, прикључак за воду и струју и плаћаће се закуп за коришћење градског добра. Тиме ћемо уредити Савско шеталиште, а онда ћемо ићи даље“, рекао је Шапић.

Нагласио је да ће до средине фебруара бити спроведене вода и струја, а они који нису добили дозволу мораће да уклоне своје сплавове у року од 30 дана.

Градоначелник је навео и да је у припреми и нови буџет, а да се на седници крајем ове године очекује да дође до квалитативног помака који ће Београђанима олакшати свакодневни живот.

Republika Srpska privlačna destinacija u zimskoj turističkoj sezoni

Преузмите андроид апликацију.