Почетна > Србија
Србија

Шапић: Одлука о одлагању грејне сезоне добра и рационална

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да је одлука о одлагању грејне сезоне добар, рационалан и домаћински потез.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

“Имамо информације да ће топло време бити још ових неколико дана, 31. октобра ћемо ући у топле пробе и од 1. новембра ће да крене грејање“, рекао је Шапић на седници градског парламента и подсетио да када је спољна температура изнад 15, 16 степени, грејање се у том случају само блокира.

Шапић је додао да је доношење одлуке о одлагању грејне сезоне покушао да објасни јавности и да се, како је рекао, није скривао ни иза Градског већа ни иза Штаба за ванредне ситуације.

Навео је да тренутно цена енергената у Србији практично није порасла, нарочито не грејања, гаса, а да се у читавом свету дешавају протести због скока цене енергената које су, додао је, потпуно неконтролисане због рата у Украјини.

Код нас се то, додао је, није десило, јер држава покушава на све начине разним субвенцијама да растерети грађане.

“Управо из тог разлога, користећи ово топло време, јуче је било између 28 и 30 степени, покушали смо да нађемо најмање лоше решење, а то је да померимо за 15 дана почетак грејне сезоне како би успели да новац који ћемо ту да уштедимо могли касније да употребимо уколико дође до непланираног поремећаја на тржишту и скока енергената”, рекао је Шапић и закључио:

“Да би имали неку врсту кредита покушали смо да у ових 15 дана мало уштедимо, јер је заиста топло и заиста је могло да се прође тих 15 дана без грејања. Да ли би било сјајно да смо га пустили? Било би сјајно, отварали бисмо прозор кад је вруће, ишло би грејање, али би тиме угрозили кућни буџет сваке породице сутра, јер би дошли можда у ситуацију да мора да нам скочи цена грејања у току сезоне”.

Brnabić o rezultatima u zdravstvu, ekonomiji, pravosuđu…

Преузмите андроид апликацију.