Почетна > Србија
Србија

Брнабић о резултатима у здравству, економији, правосуђу…

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић представља свој експозе пред народним посланицима, којима је поручила да тражи њихову подршку како би влада Србију наставила успешно да води и у наредним годинама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

Подсетила је да је, када је представљала програм владе пре две године, у октобру 2020, години у којој је Европу и свет задесила највећа пандемија једног вируса од пандемије шанског грипа 1918. године, мало ко мислио да ће тешка и изазовна времена тек доћи, већ су сви очекивали време економског опоравка, напретка, стабилности и сарадње.

“Нажалост, десило се све супротно томе”, подвукла је Брнабић.

Навела је да је пандемија економски исцрпела и најјаче земље на свету, али смо сви из пандемије могли да извучемо важне поуке, од којих је највазнија та да свет треба да се окрене мултилатерализму и сарадњи, дељењу знања и ресурса, како би човечанство у наредним годинама и деценијама било безбедније.

Пандемија је стављена под контролу, а Србија показала, као што је и обећано тог октобра 2020, да уме да се носи са здравственим изазовима пандемије, рекла је Брнабић.

Тада је, каже, као апсолутни приоритет владе дефинисана брига о здрављу грађана и борба против корона вируса, а од тада изграђене и отворене три нове болнице – у Београду, Крушевцу и Новом Саду, са укупно 2.047 постеља, спасено на хиљаде живота, омогућено оболелима од других болести да се, током пандемије, лече.

Подсетила је да је Србија прва у континенталној Европи, а друга у Европи, након Велике Британије, набавила вакцине против ковида, започела имунизацију, а набављено је чак пет различитих вакцина: Фајзер, Спутњик, Синофарм, АстраЗенека и Модерна, уз један од најефикаснијих система за исказивање интересовања за вакцинисање, избор вакцине и заказивање термина.

“Србија је, захваљујући томе, била главна вест у светским медијима, у најпозитивнијем светлу. У Србију су људи из иностранства похрлили да се вакцинишу, притекла је у помоћ другим државама у региону, и партнерима из ЕУ, Африке и Азије, којима смо током претходне две године донирали вакцине, тестове, али и храну”, рекла је Брнабић.

Указала је да је држава, паралелно, наставила да јача здравствени систем – кроз улагање у инфраструктуру, повећање плата здравственим радницима и убрзану дигитализацију здравства.

Подсетила је на завршетак реновирања КЦС, те почетак радова на реконструкцији и изградњи КЦ Војводине, што ће, каже, бити завршено у мандату ове владе.

“Наставили смо да радимо на припреми техничке документације и тендера за реконструкцију и изградњу КЦ у Крагујевцу. Завршили смо нови објекат Института за кардио-васкуларне болести Дедиње 2, започели изградњу нове Универзитетске дечје клинике, Тиршова 2…”, рекла је Брнабић.

Додала је да је током пандемије три пута повећана плата здравственим радницима – у априлу 2020, јануару 2021. и јануару ове године.

“Кроз три економска пакета за подршку привреди и грађанима, током пандемије, инвестирали смо близу девет милијарди евра, како бисмо сачували радна места, продуктивност и конкурентност компанија у Србији, а пре свега микро, малих и средњих предузећа“, рекла је Брнабић.

Додала је да је Србија, према подацима Светске банке, једна од само 10 држава на свету која је имала смањење незапослености у 2020, а да је незапосленост данас на историјски најнижем нивоу од 8,9 одсто.

Подсетила је да су просечне плате су више од 600 евра, те да се очекује да оне буду и више од 700 евра до краја ове године, да је пензионерима исплаћено 500 евра једнократне помоћи, а свим пунолетним грађанима, као и младима до 30 година старости, 200 евра, нашим људима на КиМ смо исплатили по 100 евра за оне који имају посао, и по 200 евра за незапослене.

„Поред тога што се овај новац вратио у нашу економију кроз потрошњу, чиме смо генерисали додатан раст, ова мера је имала позитиван психолошки ефекат и послужила да људи верују у своју државу и економију, и да знају да ћемо успети да се изборимо са пандемијом”, рекла је мандатарка.

Напоменула је да се наставило са привлачењем инвестиција, те да је лани забележен рекордни ниво страних директних инвестиција од 3,7 милијарди евра, а да се ове године очекује приближно исти или чак и виши.

Навела је да је од октобра 2020. године, забележено 66 отварања фабрика или постављања камена темељаца за нове фабрике, инвестиција укупно вредних 2,4 милијарде евра, које ће обезбедити више од 26.000 нових радних места, међу којима су Тојо тајер, Нидек, Континентал…

Све то је, као и пројекти изградње капиталне путне и железничке инфраструктуре, омогућило да да, кумулативно, Србија има једну од најбољих стопа економског раста у Европи – наш БДП је у 2020. години пао за само 0,9 одсто, а раст у 2021. години је био 7,5 процената.

“Током мандата претходне владе, започели смо изградњу већег броја аутопутева и брзих саобраћајница. У овом тренутку имамо 12 пројеката у имплементацији у укупној дужини од око 500 километара”, рекла је Брнабић и подсетила на пут Рума – Шабац – Лозница, мост преко Саве на аутопуту Кузмин – Сремска Рача, Фрушкофорски коридор, аутопут Ниш – Мердаре, радове на изградњи саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац…

Као један од највећих разултата претходне владе и историјских искорака, навела је, остаће отварање деонице прве брзе пруге у Србији.

Навела је да је у претходне две године, и поред свих изазова, започета и завршена реконструкција и модернизација железничких праваца Суботица – Хоргош, започет правац Ниш – Брестовац, а ускоро ће почети и Нис – Димитровград.

“У мандату ове Владе крећемо и са радовима на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, чија је припрема у току”, рекла је Брнабић.

Навела је да је БДП Србије први пут у историји прешао 50 милијарди евра, а ове године очекујемо да ће ићи и преко 60 милијарди евра.

Напоменула је да је извоз нашег ИТ сектора, наших идеја, решења, памети, прошле године достигао близу 2 милијарде евра, а ове године се очекује да ће извоз прећи 2,6 милијарди евра.

Подсетила је да је у области владавине права, направљен највећи искорак у протеклих 20 година, уз промене Устава у области правосуђа, које ће деполитизовати правосуђе и обезбедити независно судство и самостално тужилаштво, што је, каже, остати једна од најважнијих тековина претходне владе, и резултата СНС и валдајуће коалиције.

„Ово ће спречити да се у Србији икада више понови срамна тзв “реформа“ правосуђа из 2009. године, када је, буквално преко ноћи, 837 судија остало без посла, иако им је Устав гарантовао сталност функције. Оваква реформа грађане Србије је коштала више од 44 милиона евра само за надокнаду штете, а од ње се правосуђе у Србији ни у наредних 10 година није у потпуности опоравило”, рекла је Брнабић.

Навела је да су урађене многе ствари у области владавине права, као што је имплементација препорука Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО), препорука ОДХИР-а…

„Још много посла је пред нама када је реч о реформама – и у области правосуђа, а свакако и у јачању слободе медија, унапређњу медијске сцене и усвајању медијских закона, што ће бити приоритети будуће владе и због чега ово имамо као посебно министарство“, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је обећана и бескомпромисна и беспоштедна борба против мафије, те да су у великој акцији МУП, БИА, и у координисаној акцији са тужилаштво, 4. фебруара прошле године, ухапшени Вељко Беливук, његов најближи сарадник Марко Миљковић, и још 14 чланова те криминалне групе.

„Организована криминална група Беливук-Миљковић процесиурана је пред Тужилаштвом за организовани криминал, због извршених кривичних дела…И ово је један од најважнијих резултата владе у претходном мандату“, навела је мандатарка.

Она је казала да је и много других ствари урађено и покренуто у претходне две године – и у области заштите животне средине, популационе политике, културе, иновација, пољопривреде, војног оснаживања земље, бриге о селу и равномерног регионалног развоја, у области спорта.

„Рад у свим тим областима мора да се настави како би Србија наставила да јача, побеђује, и да би квалитет живота у Србији наставио да се побољшава, упркос свим проблемима, изазовима и недаћама са којима се наша земља суочава”, рекла је Брнабић.

Vučić: Ako naučimo decu da rade, imamo budućnost

Преузмите андроид апликацију.