Penzioneri iz Gadžinog Hana Vesna i Slaviša Gile Stanković poznati su u svom kraju po proizvodnji povrća u plasteniku, ali prvenstveno po tome što omogućavaju kupcima da sami uberu paradajz, papriku i krastavac koji im se dopadaju.

Na ulazu u njihovo imanje stoji tabla sa natpisom ”biraš i bereš sam” i mnogi to i rade, iako Stankovići imaju i pijačnu tezgu u Gadžinom Hanu na kojoj prodaju povrće.
Slaviša Stanković kaže da je ovo četvrta godina kako ostvaruje svoju ideju o samousluživanju i da daje odlične rezultate.
“U mnoge plastenike u moravskim selima vi ne možete ni da privirite, a kamoli da uđete. Kod nas ljudi svraćaju i beru sami. To se jako lepo isplati, ne ide se na pijacu”, izjavio je Stanković.
Kazao je da imaju već stalne mušterije i da su to ljudi uglavnom iz Niša koji posećuju svoj rodni kraj.
“Svrate ili kad pođu u selo ili kad se iz njega vraćaju. Obično penzioneri, ali sve češće dolaze i mladi ljudi”, objasnio je Stanković.
Kazao je da su supruga i on počeli da gaje povrće u plastenicima 2006. godine, a i dalje su jedino domaćinstvo u tom planinskom kraju koje se ozbiljno bavi plasteničkom proizvodnjom.
U tri plastenika, dodao je, trenutno imaju oko 1 000 strukova paradajza, 3 000 strukova paprike i oko 200 korena krastavaca.
“Sve to radim sam, od semenke do čupanja i to bez hemije. Dok se radi rasad on se zaštićuje, posle toga ništa. Uslovi za proizvodnju su super, imamo vodu za zalivanje, to je podzemna voda i ima je dovoljno, a kad ne oskudevate sa vodom imate sve što vam treba”, istakao je Stanković.
Dodao je da najveći deo poslova u plasteniku obavlja sam, dok je njegova supruga zadužena za prodaju na pijačnoj tezgi.
Ostale vesti iz biznisa pročitajte ovde.
Preuzmite androidaplikaciju.