Početna > Život i stil
Život i stil

Samo određeno voće treba da čuvate u frižideru, dok drugom prija isključivo sobna temperatura

Pravilno skladištenje voća čuva njegov ukus.
Foto: Pixabay/VisionPics

Sveže kupljeno voće i povrće ponekad „mehanički“ stavljamo u frižider, bez mnogo razmišljanja.

Ipak, kada sledeći put kući donesete sveže voće, imajte na umu da određene voćke brže propadaju na niskim temperaturama, odnosno u frižideru.

Iz tog razloga donosimo vam kratak vodič za pravilno skladištenje različitog voća.

U frižideru ostavite…

Suprotno uvreženom mišljenju, jabuke se najbolje čuvaju u frižideru, a na sobnoj temperaturi propadaju čak deset puta brže. Uz jabuke, u frižideru je potrebno skladištiti i šumsko voće, trešnje i grožđe.

Takođe, važno je i pravilno čuvati voće u frižideru. Uvek stavite voće u zasebne kesice, najbolje papirnate. Naime, etilen, prirodni plin koji neki plodovi ispuštaju, može da ubrza proces zrenja drugog voća i povrća, a nekad ne želite da voće i povrće brzo sazre ili propadnu pre nego što ih pojedete.

Foto: Pixabay/diapicard
Voće konzumirajte u roku od tri dana za maksimalan ukus i svežinu.

Zanimljivo je da je za optimalan ukus neko voće najbolje čuvati određeno vreme na sobnoj temperaturi, a zatim ga staviti u frižider. Do pune zrelosti tako se čuvaju breskve, kivi, nektarine, kruške i šljive.

Dakle, ove voćke je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi da sazre, a potom ih stavite u frižider.

Na sobnoj temperaturi čuvajte…

S druge strane, mnoge voćke treba čuvati isključivo na sobnoj temperaturi. Naime, niske temperature i hlađenje mogu naštetiti voćki i sprečiti sazrevanje do optimalnog ukusa i teksture.

U tu grupu ubrajamo banane, lubenicu, citruse, mango, papaju, ananas, nar…

Voće blagotvorno za naš organizam

Preuzmite android aplikaciju.