Pravilno skladištenje voća čuva njegov ukus.
Sveže kupljeno voće i povrće ponekad „mehanički“ stavljamo u frižider, bez mnogo razmišljanja.
Ipak, kada sledeći put kući donesete sveže voće, imajte na umu da određene voćke brže propadaju na niskim temperaturama, odnosno u frižideru.
Iz tog razloga donosimo vam kratak vodič za pravilno skladištenje različitog voća.
U frižideru ostavite…
Suprotno uvreženom mišljenju, jabuke se najbolje čuvaju u frižideru, a na sobnoj temperaturi propadaju čak deset puta brže. Uz jabuke, u frižideru je potrebno skladištiti i šumsko voće, trešnje i grožđe.
Takođe, važno je i pravilno čuvati voće u frižideru. Uvek stavite voće u zasebne kesice, najbolje papirnate. Naime, etilen, prirodni plin koji neki plodovi ispuštaju, može da ubrza proces zrenja drugog voća i povrća, a nekad ne želite da voće i povrće brzo sazre ili propadnu pre nego što ih pojedete.
Voće konzumirajte u roku od tri dana za maksimalan ukus i svežinu.
Zanimljivo je da je za optimalan ukus neko voće najbolje čuvati određeno vreme na sobnoj temperaturi, a zatim ga staviti u frižider. Do pune zrelosti tako se čuvaju breskve, kivi, nektarine, kruške i šljive.
Dakle, ove voćke je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi da sazre, a potom ih stavite u frižider.
Na sobnoj temperaturi čuvajte…
S druge strane, mnoge voćke treba čuvati isključivo na sobnoj temperaturi. Naime, niske temperature i hlađenje mogu naštetiti voćki i sprečiti sazrevanje do optimalnog ukusa i teksture.
U tu grupu ubrajamo banane, lubenicu, citruse, mango, papaju, ananas, nar…
Preuzmite android aplikaciju.