Почетна > Бизнис
Бизнис

Само Кијев и Осло имају јефтинију струју од нас

Многи на изјаве да ће и са новим поскупљењима струје и гаса ови енергенти и даље бити најјефтинији код нас у односу на остатак Европе кажу да су тамо плате доста веће него у Србији те да је то неупоредиво. Међутим, истраживање потврђује – да после Кијева и Осла Србија стварно има најјефтиније киловате.
Фото: Unsplash/publicpowerorg

„У Норвешкој је доминантна производња електричне енергије из хидроелектрана око 80 одсто које су 90 процената у државном власништву и нето су извозници струје па зато могу својим грађанима да обезбеђују јефтиније киловате“ објашњава мр Жељко Марковић, стручњак за енергетику и један од бивших директора „Електропривреде Србије”.

Упитан како је могуће да смо међу најјефтинијима када смо имали више поскупљења и струје и гаса, Марковић одговара да је и поред тога струја у нашој земљи међу најјефтинијом.

Од прошлог новембра имали смо два поскупљења од осам одсто, у јануару и у мају 2023.

После трећег повећања које нас очекује, од такође осам процената у односу на прошли новембар, овог новембра цене електричне енергије за домаћинства биће увећане за скоро 26 одсто (25,97 процената), наводи Марковић.

„Гледано према подацима индекса цена енергије за домаћинства, који месечно прорачунава и објављује финска консултантска кућа „Ваша ЕТТ”, киловат-час са свим таксама и порезима износи 9,76 евроценти за домаћинства у Србији, и даље је међу јефтинијим. Једино купци у Украјини и Норвешкој плаћају струју мање од нас, а са очекиваним поскупљењем од осам одсто од првог новембра, у односу на садашње цене, постаћемо скупљи и од Мађарске и Црне Горе“ напомиње Марковић.

Просечна цена киловат-часа у Европи је 24,37 евроценти, а остале земље у региону су и даље испод тог просека, при чему је највиша цена у Словенији, која износи 19,42 евроцента.

Sutra počinje popis poljoprivrede u Srbiji, sve informacije u info-centru RZS

Преузмите андроид апликацију.