Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Само 39 минута сна мање може негативно да утиче на здравље детета

Нова студија објављена у часопису JAMA Network Open Trusted Source открила је да мањак сна може да буде штетан за децу – како физички, тако и психички.
Фото: Pexels/Ivone de Melo

Када су изгубили само 39 минута сна, резултати су показали да деца имају знатно лошије расположење, лошији успех у школи и генерално смањену функционалност током дана. Ограничење сна чак је утицало и на ону децу која су имала само 30 минута сна мање него иначе.

Деца старости од 8 до 12 година била су део студије (њих 100), прикладно назване DREAM (дневни одмор, исхрана и праћење активности). У овој студији, деца су била подвргнута експериментима који су подразумевали смењивање продужења и ограничења сна, а студија је трајала недељу дана.

Деци је време за спавање промењено тако да су један временски период ишли један сат касније од уобичајеног, а у следећем један сат раније, али су се и даље будила у своје нормално време. Истраживачи су затим замолили и родитеље да процене квалитет живота деце након овог истраживања.

Пулмолог др Филип Пиртле био је задовољан успешношћу студије, објашњавајући да су истраживачи открили да губитак сна од само 39 минута може смањити квалитет живота деце.

„Било је значајних негативних утицаја на перципирану физичку добробит, као и на способност суочавања са школским окружењем“, истакнуо је.

Пиртле је такође објаснио да истраживање није вршено дуг временски период, тако да је још увек непознато колико би мањак сна од 39 минута утицао на даљи развојни период детета.

Žene otkrile zašto su srećnije bez dece: „Život je dobar“

Преузмите андроид апликацију.