Почетна > Бизнис
Бизнис

Сајам вина велика промоција винског туризма и заједништва

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас Танјугу да је сајам вина Винска визија Отвореног Балкана не само велика промоција винског туризма већ и заједништва и заједничког одговора на економску кризу.
Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Ово је велики успех и велика промоција не само винског туризма него и читавог Отвореног Балкана и региона, велика промоција заједништва и велика промоција новог туристичког производа који пласирамо сви заједно. У овим тешким економским временима важно је да пошаљемо заједничку поруку заједништва“, истакла је Матића.

Каже само заједно можемо много да постигнемо у сфери трговине и протока робе и услуга, као и заједничким тржиштем.

Истиче да је туризма у великом замаху у региону и да је само Србија имала у овој туристичкој сезони више од 2,6 милиона посетилаца и преко 8,5 милиона ноћања, као и да је остварен до сада прилив од туризма 969 милиона евра.

Очигледно је да ће ово бити за нас рекордна година у туризму, додала је она.

Истиче да је сајам организован на европском и светском нивооу, пошто присуствује више од 400 излагача из више од 20 земаља, као и да су ту судије у области винарства, од којих петоро има титулу мастар оф вајн.

Она је додала да ће бити одржано и такмичење у гастрономији, као и концерт на Ушћу.

„Све то чини сада Беогард центром региона ОБ, али и центром Европе и света“, истакла је Матића.

Министарка је додала да су заинтересоване и земље које су познати произвођачи вина у свету, као што су Италија, Француска, САД, Аргентина, Словенија, Шпанија…

То нам даје велико самопоуздање и мотивацију и сигурни смо да ће ово постати реномирани међународни сајам, рекла је она и додала да има најава за склапање послова за велика тржишта, као што су кинеско, америчко и друга.

Истиче да ОБ иницијатива пружа произвођачима вина могућност да пласирају робу на већа тржишта пошто сви у региону имају појединачно проблем капацитета.

„Само заједно могу да задовоље велика тржиста и то је суштина овог сајма. ОБ пружа више могућности, а посебно у економској кризи која ће обележити и следећу годину“, закључила је Матића за у изјави за Танјуг.

Na sajmu Otvorenog Balkana ugovoren izvoz srpskih vina u Kinu

 

Преузмите андроид апликацију.