Почетна > Бизнис
Бизнис

САД заплениле украдене биткоине вредне око 3,36 милијарде долара

Министарство правде САД саопштило је да је запленило биткоине, својевремено вредне 3,36 милијарди доларачија је вредност сада око милијарду долара, које је инвеститор у некретнине Џејмс Џонг из Џорџије украо пре једне деценије са црног веб тржишта Силк Роуд, пише Вашингтон пост.
Фото: Pixabay/petre_barlea

Џонг (32), који стоји иза крађе, признао је у петак кривицу по једној тачки оптужнице за онлајн превару, за коју је предвиђена максимална казна од 20 година.

Федерални агенти су ушли у траг украденом дигиталном плену пре годину дана, када су претражили Џонгову кућу у Гејнсвилу (Џорџија) и пронашли механизме за чување биткоина у подземном сефу и у кутији за кокице испод прекривача сакривених у његовом плакару у купатилу, навели су тужиоци у изјави датој под заклетвом.

Плен од скоро 52.000 биткоина, најпопуларније дигиталне валуте на свету, изгубио је две трећине вредности током прошле године, наводи лист.

Телевизијска станица ЦНБЦ преноси да је то друга највећа финансијска заплена Министарства правде до данас, после заплене крипто имовине вредне 3,6 милијарди долара чија је крађа повезана са хаковањем крипто берзе Битфинекс 2016, о чему је министарство известило у фебруару ове године.

Према наводима власти, Џонг је украо биткоине са илегалног тржишта Силк Роуд, мрачног веб форума на којем су се криптовалутама куповали и продавали дроге и други недозвољени производи. Силк Роуд је покренут 2011. године, а Федерални истражни биро га је затворио 2013. Његов оснивач Рос Вилијам Улбрихт служи доживотну казну затвора.

Специјални агент Тајлер Хечер из Управе за приходе – Криминалистичке истраге, рекао је да је Џонг користио „софистицирану шему“ за крађу биткоина са поменутог илегалног тржишта.

Према саопштењу за медије, он је у септембру 2012. године отворио девет лажних налога на Силк Роуду, са улозима између 200 и 2.000 биткоина. Затим је покренуо преко 140 брзих узастопних трансакција, што је преварило систем за обраду повлачења средстава који је пребацио на његове рачуне приближно 50.000 биткоина. Џонг је након тога пребацио биткоине на различите адресе новчаника за чување крипто имовине, које је он контролисао.

Bivši kancelari Austrije uspešni biznismeni

Преузмите андроид апликацију.