Почетна > Uncategorized
Uncategorized Свет

САД упозориле Кину на последице кршења америчких санкција Русији

Америчка министарка финансија Џенет Јелен саопштила је данас да ће САД наставити разговоре са Кином о економским питањима „у одговарајућем тренутку“, али да истовремено упозоравају Пекинг на последице кршења америчких санкција Русији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Aijaz Rahi

На конференцији за новинаре уочи министарског састанка Г20 у Бангалору у Индији, Јелен је рекла да је комуникација између САД и Кине „важна за добробит целог света“, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да су неки ангажмани између Вашингтона и Пекинга обустављени након обарања наводног кинеског шпијунског балона изнад САД, а овај инцидент је на неодређено време одложио раније планиране посете Кини Џенет Јелен и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Јелен је изјавила да нема никаквих детаља о термину своје посете усредсређене на економска и финансијска питања, али је рекла да верује да ће се „разговори наставити у одговарајуће време“.

Коментаришући санкције САД према Русији, због рата у Украјини, Јелен је поновила упозорења Вашингтона, „да би пружање материјалне подршке Русији или помоћу било каквом избегавању системских санкција изазвало веома озбиљну забринутост САД“.

„Ми ћемо свакако наставити да јасно стављамо до знања кинеској влади и компанијама и банкама у њиховој јурисдикцији, каква су правила у вези са нашим санкцијама, као и о озбиљним последицама са којима би се суочили ако их крше“, рекла је амричка министарка.

Јелен је изразила наду да ће Кина сарађивати са другим земљама које желе да обезбеде отплату дуга државама у тешкој економској кризи, посебно Замбији и Шри Ланки.

Kina odbacuje navodne obaveštajne podatke SAD o transferu oružja Rusiji

Преузмите андроид апликацију.