Почетна > Бизнис
Бизнис

САД укинуле антидампинг царине на ђубриво из Русије

Америчка комисија за међународну трговину укинула је велике антидампинг и антисубвенционе царине на увоз азотних ђубрива из Русије и Тринидада и Тобага, закључивши да тај увоз није наштетио америчким произвођачима.
Фото: AP Photo/J. Scott Applewhite

Одлука комисије може помоћи да се ублажи несташица и раст цена ђубрива које је изазвао рат између Русије и Украјине, две земље које су водећи извозници ђубрива, преноси Ројтерс.

Истовремено, ово представља ретку трговинску олакшицу за Москву у јеку пооштравања западних санкција и других економских притисака због руске скоро петомесечне инвлазије на Украјину.

Одлуком су укинуте недавно уведене америчке комбиноване антидампиншке и антисубвенционе дажбине у висини до 132,6 посто на руска течна азотна ђубрива (уреа нитрат) и од 113,5 процената на такав увоз из Тринидада и Тобага.

Министарство трговине САД је 21. јуна објавило увођење тих царинских стопа као резултат истраге која је покренута пре тачно годину дана након петиције домаћег произвођача ђубрива, корпорације CF Industries Nitrogen из Дирфилда, у Илиноису.

Сједињене Државе су прошле године увезле из Русије уреу нитрат и азотна ђубрива у вредности од 262,6 милиона долара, а из Тринидада и Тобага за 231,1 милион долара, према подацима Министарству трговине.

Koliko vode je potrebno za jednu šoljicu kafe?

 

Преузмите андроид апликацију.