Почетна > Бизнис
Бизнис

Колико воде је потребно за једну шољицу кафе?

Да ли сте чули за ,,Water footprint“ (Водени отисак)? Да ли знате колико је воде потрошено за узгој хране коју конзумирате и за производњу ваше одеће и ствари које купујете?
Foto: istockphoto

То је запањујућа количина. Можда нећете видети ову „невидљиву“ воду, али она чини највећи део ваше воде, далеко више од оне коју користите из чесме. Наша употреба воде није ограничена на кухиње, купатила и баште. Сваког дана трошимо огромне количине воде приликом куповине разних производа, од хране коју једемо до папира, од памука до биогорива. На овај начин индиректно утичемо на водне ресурсе широм света.

Мерење водених отисака, можемо добити јасну слику о томе како се вода користи у данашњем потрошачком друштву.

Ваш водени отисак је количина воде коју конзумирате у свакодневном животу, укључујуцћи воду која се користи за узгој хране коју једете, за производњу енергије коју користите и за све производе у вашем свакодневном животу – ваше књиге, музику, кућу, ауто, намештај и одећу коју носите. Просечан водени отисак по глави становника на глобалном нивоу износи 1385 м3/год и у непрестаном је порасту.

Foto: Ilustracija

За једну шољицу кафе потребно је 140 литара воде, док је за један хамбургер потребно чак 2400 литара.

У нашој глобалној економији, просечан потрошач „поједе“ до 5.000 литара воде дневно (у распону од 1.500 до 10.000 литара дневно, у зависности од тога где живите и шта једете). Све што користимо или конзумирамо има водени отисак, понекад близу места где живимо, али често у веома удаљеним речним сливовима, или чак у другим земљама. Сваки састојак у производу може доћи са другог места. На пример колачић, може да садржи пшеницу из Канаде, шећер из Бразила, ванилу са Мадагаскара и јаја локалних фармера. Овај колачић троши и загађује воду у бројним речним сливовима у земљама широм света.

Вода је обновљив, али ограничен, ресурс. Данас на земљи постоји иста количина као и када су диносауруси лутали. Како наша популација расте, расте притисак на нашу ограничену, расположиву понуду. Ово је погоршано загађењем и чињеницом да постоје сезонске и географске разлике у количини воде на располагању. Данас, на многим локацијама, користимо више слатке воде него што могу да издрже земаљске природне границе.

Foto: Pixabay/belkacemyabadene
Шта можемо да урадимо?

Сви можемо дати позитиван допринос решавању водне кризе.

Погледајте калкулаторе отиска да бисте сазнали шта у вашем свакодневном животу највише утиче на ваш водени отисак. Можете направити брзи прорачун или наставити на проширени калкулатор ако желите да сазнате више. Затим предузмите кораке да смањите свој водени отисак или подржите активности које помажу другима да учине употребу воде одрживијом. Ваши избори могу побољшати животне услове и заштитити биљке и животиње које зависе од воде широм света.

Само неколико измена може значајно смањити ваш водени отисак. На пример, водени отисак 200 грама говедине је еквивалентан 47 осмоминутних туширања и користи четири пута више воде од исте количине пилећег меса. Ако би пар јео пилетину уместо говедине, смањио би свој водени отисак за чак 450 000 литара током године. Поврће има још мањи водени отисак, као и чај у поређењу са кафом. Не морате нужно да постанете вегетаријанац – или никада не једете говедину – ипак, мењајући своју исхрану и бирајући да чешће једете храну са мањим отиском, и мудро бирајући производе које купујете, можете направити велику разлику.

Наравно, није све у вашим рукама. Начин производње производа које конзумирамо такође утиче на водени отисак. Подстицање компанија да открију отисак воде и одрживост својих производа даће вам више информација и подстаћи одговорно коришћење воде. Давање до знања вама блиским пријатељима и родбини да вам је стало до воде и да желите да се њоме користи и управља на одржив начин, тамо где живите и свуда у свету, важан је корак ка томе да постанете добар грађанин глобалне воде.

Nedimović: Vlada će skinuti zabranu izvoza žitarica

 

Преузмите андроид апликацију.