Почетна > Свет
Свет

САД тајно охрабрује Украјину на преговоре

Сједињене Америчке Државе тајно охрабрују Украјину да сигнализира отвореност за преговоре с Русијом, објавио је лист Вашингтон пост.
Фото: Танјуг/AP/Inna Varenytsia

С друге стране, из Стејт Департмента су јавно казали да Москва ескалира рат и да не жели озбиљно да се укључи у мировне разговоре.

Лист је цитирао неименоване изворе који су рекли да захтев америчких званичника није имао за циљ да гурне Украјину за преговарачки сто, већ прорачунати покушај да се осигура да Кијев задржи подршку других нација.

Амерички и украјински званичници признали су да је забрана коју је украјински председник Володимир Зеленски увео да се преговара с руским председником Владимиром Путином изазвала забринутост у деловима Европе, Африке и Латинске Америке, где се последице рата на трошкове хране и горива највише осећају, наводи Вашингтон пост.

„Умор од Украјине је стварност за неке од наших партнера“, цитира неименовани амерички званичник.

Зеленски је 4. октобра потписао декрет којим се формално проглашава да је било какав разговор с Путином „немогућ“, али ипак остављају отворена врата за разговоре с Русијом.

Савет за националну безбедност Беле куће није одмах коментарисао тачност извештаја.

Портпарол Стејт Департмента је, међутим, одговорио на напис листа.

„Рекли смо то раније и поновићемо: дела говоре више од речи. Ако је Русија спремна за преговоре, требало би да заустави своје бомбе и пројектиле и повуче своје снаге из Украјине“, казали су из Стејт департмента.

„Кремљ наставља да ескалира овај рат. Кремљ је показао своју неспремност да се озбиљно укључи у преговоре још пре него што је започео своју инвазију на Украјину у пуном обиму“, додали су.

Makron sa Francuzima o klimatskim promenama

Преузмите андроид апликацију.