Почетна > Свет
Свет

САД: Русија једнострано одлучила да одложи преговоре

Русија је “једнострано одложила“ разговоре са Сједињеним Америчким Државама о обнављању инспекција нуклеарног оружја у оквиру Споразума о нуклеарном ражоружању Нови СТАРТ, који је требало да се одрже у Каиру, саопштио је данас Стејт дипартмент.
Фото: Pexels/Pixabay
Како је рекао портпарол Стејт департмента, Вашингтон је спреман да се у најкраћем року одреде нови датуми преговора, преноси Ројтерс.

Званичници те две земље требало је да се састану у египатској престоници Каиру од 29. новембра до 6. децембра како би разговарали о наставку инспекција у складу са новим споразумом о смањењу нуклеарног наоружања, који је суспендован у марту 2020. због пандемије ковида-19.

Министарство спољњих послова Русије и амбасада САД у Москви саопштили су раније данас да су преговори одложени, али ниједна страна није навела разлог за одлагање састанка.

Нови СТАРТ, који је ступио на снагу 2011. године, ограничава број стратешких нуклеарних бојевих глава које САД и Русија могу да распореде, као и распоређивање ракета и бомбардера за њихову испоруку на копну и подморницама.

Odložen sastanak Rusije i SAD o nuklearnom razoružanju

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.