Почетна > Свет
Свет

САД: Препоручено подизање оптужнице против Трампа због догађаја на Капитолу

Комисија Представничког дома која је истраживала упад у Конгрес 6. јануара 2021. године, једногласно је препоручила Секретаријату за правосуђе подизање оптужнице против бившег председника САД Доналда Трампа.
Фото: Танјуг/AP/Mary Altaffer

Комисија је навела четири кривична дела за која сматра да представљају основ за подизање оптужнице, а то су опструкција званичног поступка, завера против САД, изношење лажних изјава и подстицање и подржавање побуне, пренео је Глас Америке.

Комисија, у којој је седморо демократа и двоје републиканаца, такође је препоручила Секретаријату за правосуђе да покрене поступак против Џона Истмана, једног од Трампових правних саветника.

Истман је радио за Трампа и лобирао код потпредседника Мајка Пенса да блокира потврђивање резултата председничких избора 2020.

Написао је меморандум на две стране у коме тврди да Пенс може да поништи резултате председничких избора током потврђивања резултата у Конгресу 6. јануара.

Такође је одржао ватрени говор на митингу Трампових присталица „Зауставимо крађу“ пре напада на Капитол и износио лажне тврдње о изборној превари.

Препорука о подизању оптужнице претежно је симболична, јер Секретаријат за правосуђе треба да одлучи да ли ће подићи оптужницу против Трампа или не, али она истовремено одражава снажан став комисије и доприноси политичком притиску на секретара за правосуђе Мерика Гарланда и специјалног тужиоца Џека Смита, који спроводи истрагу о догађајима 6. јануара и Трамповој улози у њима.

Путин: Москва спремна да развија нуклеарне пројекте у Белорусији

Преузмите андроид апликацију.