Почетна > Свет
Свет

САД: Подржавамо брзи улазак Шведске и Финске у НАТО

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је данас да САД подржавају брзи улазак Финске и Шведске у НАТО, након што је Хелсинки саопштио да су трилатерални разговори са Турском о захтеву Финске и Шведске за придруживање том војном савезу стављени на паузу.
нато
Фото: Unsplash/Marek Studzinski

Прајс је на конференцији за новинаре више пута упитан о ставу Вашингтона о приступању Финске без Шведске, али је одбио да коментарише оно што је назвао „хипотетичким“, а не „актуелним питањем“.

„Ово је одувек била дискусија о Финској и Шведској…преласку са савеза од 28 на савез од 30. То је оно што желимо да видимо“, рекао је Прајс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у понедељак да Шведска не треба да очекује подршку његове земље након протеста у близини турске амбасаде у Стокхолму на којем је током викенда спаљена копија Курана.

Фински министар спољних послова Пека Хависто рекао је данас да је потребна временска пауза од неколико недеља у разговорима између Финске, Шведске и Турске у вези са плановима две нордијске земље да се придруже НАТО.

Švedski premijer želi da se što pre obnovi dijalog s Turskom o ulasku u NATO

Преузмите андроид апликацију.