Почетна > Свет
Свет

САД ће отказати лизинге за нафту и гас на Аљасци из доба Трампа

Министарство унутрашњих послова послова САД саопштило је да ће отказати уговоре о лизингу за нафту и гас у федералном резервату за дивље животиње, које је добила агенција за развој савезне државе Аљаске у последњим данима администрације бившег председника Доналда Трампа.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon, File

Трампова републиканска администрација издала је Управи за индустријски развој и извоз Аљаске (АИДЕА) седам уговора о лизингу у Арктичком националном резервату за дивље животиње дан пре инаугурације председника Џозефа Бајдена, демократе који је обећао заштиту станишта површине 7,7 милона хектара за поларне медведе и карибуе.

Борци за заштиту животне средине и староседелачке заједнице Аљаске похвалили су тај потез, док га је републикански сенатор с Аљаске осудио, преноси Ројтерс.

Представници АИДЕА-е нису одмах били доступни за коментар.

Министарство унутрашњих послова је објавило је да ће и заштитити око пет милиона хектара у северном делу те америчке савезне државе.

Климатска криза загрева Арктик више него двоструко брже од остатка света, а ти потези су најновији Бајденов покушај да обузда активности нафтне и гасне индустрије на јавним површинама, што је део ширег програма за борбу против климатских промена.

Бајден, који се спрема за реизбор 2024, вероватно против Трампа, такође се суочава с притиском да повећа домаће залихе горива како би цене на бензинским станицама биле ниске.

Раније ове године, министарство је одобрило пројект бушења КонокоФилипса (ЦоноцоПхиллипс) на Аљасци вредан седам милијарди долара што је изазвало критике УН које су позвале земље чланице да убрзају прелаз с фосилних горива.

Производња нафте на Аљасци смањила се у последње три деценије и та држава тренутно производи мање од 500.000 барела сирове нафте дневно, што је пад у односу на више од два милиона барела дневно 1988. године, према подацима владе, подсећа Ројтерс.

Kina uvodi zabranu oblačenja i govora „štetnih po duh naroda“

Преузмите андроид апликацију.